Etikus önjáró autók
2017.08.28
Új etikus jogi normák megteremtését szorgalmazza Németország az önjáró autók fejlesztésére vonatkozóan, melyek alapvetõen az emberi élet védelmét helyezik elõtérbe a tulajdon illetve az állatok védelmével szemben - jelentette be múlt héten a német közlekedésügyi minisztérium.

Németországban található a világ vezetõ autógyártóinak jelentõs része, beleértve a Vokswagent, a Daimlert vagy épp a BMW-t, melyek mindegyike igen komoly összegeket fektet saját önjáró autó koncepciójának kialakítására és megvalósítására. A német törvényhozás jó ideje foglalkozik a témával, számos dilemmával szembesülve, így például mi a teendõ olyan helyzetekben, amikor a baleset, például egy biciklis elütésének elkerülése csak úgy oldható meg, ha alapvetõ szabályt, például a sebességhatár átlépését kell az autónak megszegnie.

Az útmutatást egy technológiai, közlekedési és jogi szakertõket tömörítõ testület dolgozza ki, az új etikus irányvonalak pedig éppen ezekben a dilemmákban teremtenének egyértelmû helyzetet olyan módon, hogy az elsõrendû prioritás mindenképpen az emberi élet - legyen az az utasé, vagy más jármûvel közlekedõé, esetleg gyalogosé - megóvása kell legyen. Tehát ha egy baleset elkerülhetetlen, a szoftvernek a lehetõ legkisebb emberi sérülést okozó alternatívát kell választania, mégha az állatok elütését, vagy tulajdon megrongálását is jelenti. Természetesen az intelligens autó nem mérlegeli a balesetben résztvevõ emberek nemét, korát, fizikai állapotát mérlegeléskor, azaz ember és ember között nem tesz különbséget.