KSH: tovább nõttek a beruházások a második negyedévben
2017.08.31
A beruházások volumene 26,8 százalékkal nõtt a második negyedévében az elõzõ év azonos idõszaki alacsony bázisadathoz képest. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projektekkel összefüggõ munkálatok élénkülésének és a vállalkozások fejlesztéseiben bekövetkezett expanziónak egyaránt köszönhetõ a növekedés - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). (MTI)

A gép- és berendezésberuházások 21,1, az építési beruházások 32,5 százalékkal nõttek, ami az építkezések fellendülését mutatja az elsõ negyedévi 25,2 százalékos ütem után. A beruházási teljesítmény közel hattizedét megvalósító, legalább 50 fõt foglalkoztató vállalkozások körében 29,3, a több mint egytizedét realizáló költségvetési szerveknél pedig 56,1 százalékos bõvülés következett be az elsõ negyedévi 26,2 százalékos ütemet követõen.
A nemzetgazdasági beruházások 28 százalékát képviselõ feldolgozóipar fejlesztései - már hatodik negyedéve tartó folyamatos expanzió folytatásaként - 9,2 százalékkal emelkedtek az elsõ negyedévi kimagasló 26,7 százalékot követõen. A legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint a nagy súlyarányú jármûgyártás területén növekedtek a fejlesztések.

A nagyobb súlyú területek közül a szállítás, raktározás beruházásainak volumene nõtt a legnagyobb mértékben, 76,7 százalékkal, elsõsorban az uniós forrásból finanszírozott kerékpárút- és autópálya-építések, valamint közútfelújítások következtében. A harmadik legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek területén a beruházási volumene 10,2 százalékkal nõtt, a lakásépítések mellett a logisztikai és ipari célú bérbeadást szolgáló létesítmények építésében és az irodaház-fejlesztésekben egyaránt növekedés történt. Az építõiparban, jórészt a termelés növekedésének hatására, 19,9 százalékkal nõttek a beruházások.

A kereskedelem, gépjármûjavítás beruházási teljesítménye - szintén másfél éve tartó bõvülés után - ismét nõtt 14,4 százalékkal, mindenekelõtt az áruházláncok korszerûsítéseinek, felújításainak eredményeképpen. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a vendégéjszakák számának növekedésével párhuzamosan zajló hotelépítések és -felújítások járultak hozzá a leginkább a beruházási volumen 21,0 százalékos emelkedéséhez.
Elsõsorban belföldi gyártású mezõgazdasági gépek beszerzései miatt 25,6 százalékkal gyarapodtak a mezõgazdaság, erdõgazdálkodás, halászat beruházásai.

Az EU-forrásból történõ fejlesztések megindulása következtében az átlagot meghaladó mértékben bõvültek a beruházások a nagyobbrészt közösségi finanszírozású területeken. A közigazgatás, védelem, kötelezõ társadalombiztosítás területén megvalósult 94,3 százalékos növekedésben a határvédelemmel összefüggõ ráfordítások is szerepet játszottak. Az oktatásban 43,0, a humán egészségügyi, szociális ellátásban 65,6 százalékkal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbit. 

Az elsõ fél évben a beruházások 25,4 százalékkal nõttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az építési beruházások 29,7 százalékkal, a gépvásárlások 21,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A feldolgozóiparban 16,6, az építõiparban 20,2 százalékos volt a beruházások féléves növekedése. Az oktatási beruházások 43,0 az egészségügyben 48,9 százalékos növekedését mérte a statisztika az elsõ fél évben.