Automatizáció - áldás vagy átok?
2017.09.12
A Zurich Insurance Group biztosító az üvegkárok feldolgozását robotizálta, az Allianz Németországban 700 dolgozót bocsát el, egy másik biztosító pedig olyan vállalkozásokat támogat, ahol új automatizált technológiákat fejlesztenek. Vajon az automatizáció a munkahelyek elvesztéséhez vezet vagy épp ellenkezõleg, új lehetõségeket teremt? A Privátbankár.hu cikkében ennek jár utána.

A gazdasági portál a cikk felvezetéseként azzal foglalkozik, hogy vajon bekövetkezhet-e a teles foglalkoztatottság, majd ennek megcáfolásaként a számítógépek, a robotok és a mesterséges intelligencia térnyelését hozza fel példaként, amelyek számos munkahely megszûnéséhez vezethet. A számítógépes algoritmusok, a mobilalkalmazások és a digitális fotók megjelenésével például a biztosítási szakmában már rengeteg munkahely szûnt meg.

A Zurich Insurance Group biztosító az üvegkárok feldolgozását robotizálta, évi 40 ezer autóablak-káreset felénél már egyáltalán nincs szükség emberi beavatkozásra. Az Allianz Németországban 700 dolgozót bocsát el, egy másik biztosító olyan vállalkozásokat támogat, ahol új automatizált technológiákat fejlesztenek.

A cikk szerint annak ellenére, hogy a biztosítási szakmában már 1981-ben azt jósolták, hogy az informatika miatt a munkahelyek 40 százaléka meg fog szûnni, azóta még nõtt is azóta a foglalkoztatottak száma.

Tehát nem egyértelmû a helyzet. A cikkben további következtetések olvashatóak: http://privatbankar.hu/karrier/tenyleg-robotok-fogjak-vigyazni-a-robotokat-eloallito-robotokat-311801