Ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesítsenek Európa-szerte
2017.09.12
Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta Európa közterületein ingyenesen használható vezeték nélküli internethálózat (wifi) kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás elsõ csomagját - írja az MTI.

A Digitális Unió kiteljesítését szolgáló, az EP képviselõk által 582 szavazattal 98 ellenében 9 tartózkodással elfogadott kezdeményezés célja, hogy a közterületeken és közintézményekben mindenki ingyenesen, jó minõségû internethez férjen hozzá.

Az EU külön alappal támogatja, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. Az EU az infrastruktúra kialakítását támogatja.

A tájékoztatás szerint fõként a közintézmények és fenntartóik pályázhatnak majd a támogatásra, hogy a települések fõterein, parkjaiban, múzeumaiban, könyvtáraiban, vasútállomásain, kórházaiban elérhetõ legyen a nagysebességû és ingyenes wifi. Az erre elkülönített összeg jelenleg 120 millió euró.

Az Európai Parlament jóváhagyása által már 2018 elején megnyílhat a pályázatok benyújtásának lehetõsége. A résztvevõknek vállalniuk kell, hogy legalább három évig állják a mûködtetés költségét, könnyen hozzáférhetõ, ingyenes és biztonságos hálózatot üzemeltetnek, továbbá a személyes adatokat nem használják kereskedelmi célokra. Ha egy településen, vagy régióban már létezik hasonló szolgáltatás, akkor nem lehet további támogatást igényelni - tették hozzá.