Magyarországon kevesen élnek a passzív jövedelem lehetõségével
2017.09.14
Bár sokan tartják vonzónak a keresetkiegészítéssel kecsegtetõ passzív jövedelmet, és minden második megkérdezett tisztában van a passzív jövedelem definíciójával is, ugyanakkor Magyarországon csak kevesen használják ki ezt a lehetõséget - derül ki a Profession.hu legfrissebb reprezentatív kutatásából.

A felmérés szerint a válaszadók kétharmada az ingatlan bérbeadást tekinti ilyen tevékenységnek, felük a pénzügyi befektetéseket is ismeri és 47 százalék a saját szellemi termékbõl származó bevételt is passzív jövedelemforrásként azonosítja. A magasabb végzettségûek egyértelmûen tájékozottabbak a témában, így õk az osztalék és üzletrész, a lízingeltetés vagy a saját szellemi termék fogalmával is tisztában vannak.

A válaszadók 83 százaléka nem végez semmilyen passzív jövedelmet biztosító tevékenységet. Akik mégis, azok közül a legtöbben (7 százalék) a tõkeigényesebb pénzügyi befektetésekben és ingatlan bérbeadásban (6 százalék) látták meg a lehetõséget, míg egészen kis hányaduk (3 százalék) a multi-level marketing (MLM) vagy network marketing típusú ügynöki tevékenységbe fekteti erõforrásait. Ezek a tevékenységi formák jellemzõen a fõvárosban élõk körében népszerûek, a vidéki lakosság szinte alig mutat ilyen aktivitást.

Az állásportál kérdõívét kitöltõk majdnem kétharmada csupán jövedelemkiegészítõ tevékenységnek tekinti passzív forrásait. Mindössze 16 százalékot tesznek ki azok, aki kizárólag így teremtik elõ a megélhetéséhez szükséges pénzt és 25 százalék tervezi, hogy hosszú távon ebbõl akar megélni. Több mint felük viszont folyamatosan keresi az új alternatívákat és fejlesztési lehetõségeket. 

Az érdekeltek 70 százaléka havi szinten kevesebb mint 10 órát fordít passzív jövedelemszerzõ tevékenységének fenntartására és mindössze 13 százalékuk fordít teljes vagy részmunkaidõnyi energiát ilyen tevékenységre.

Minden harmadik megkérdezett tervezi, hogy belekezd valamilyen passzív jövedelemszerzõ tevékenységbe: a legtöbben ingatlan bérbeadást (12 százalék) és pénzügyi befektetést (12 százalék) terveznek, de vonzó az internetes vállalkozás indítása is (7 százalék).

A passzív bevételszerzést tervezõk 84 százalékát a több pénz motiválja, 34 százalékuk a munkaadójától szeretne függetlenedni, 27 százalékuknak a rugalmasabb idõbeosztás a vonzó. Minden ötödik válaszadó a kapcsolatrendszerét szeretné bõvíteni ilyen módon a kutatás szerint.