Ennyire olcsó a munkaerõ Magyarországon
2018.04.12
Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint óriási különbségek vannak az Európai Unión belül abban a tekintetben, hogy mennyibe kerül a munkaadónak a dolgozók foglalkoztatása. A kutatásban az összes szektort vizsgálták a mezõgazdaság és a közigazgatás kivételével, az összegek a bruttó bért és az ezen felül fizetendõ munkáltatói járulékokat is magukban foglalják - írja a hvg.hu.

A rangsor végén Bulgária végzett 4,9 eurós óránkénti kötlséggel, míg a listát Dánia vezeti 42,5 euróval. Izlandon és Norvégiában egyébként még ennél is többe kerül egy dolgozó: ott óránként átlagosan 42,6, illetve 51 euróval kell számolnia a munkaadónak. 

Magyarországon 2017-ben átlagosan 9,1 euróba, azaz kb. 2800 forintba került egy munkavállaló, ez a 28-as listán hátulról az ötödik helyre volt elég. A magyar munkavállalóknál kevesebbe csak a már említett bolgár, illetve a román, litván és lett dolgozók kerülnek. 

Az uniós átlag 23,7, az euróövezet átlaga pedig 26,7 euró – azaz csaknem háromszorosa a Magyarországon mért átlagos összegnek.