Rekord mértékű éves növekedést mutatnak a lakásbiztosítások Angliában
2023.09.11

Az elmúlt évben a lakásbiztosítási díjak szignifikáns emelkedést mutattak. A legfrissebb adatok szerint 2023 júliusáig tartó 12 hónap alatt az átlagos jegyzett ár több mint 20%-kal emelkedett. A Consumer Intelligence árindexe alapján ez az emelkedés elérte a 25,7%-ot, ami a feljegyzések történetében a legmagasabb éves növekedést jelenti.

A lakásbiztosítások átlagára júliusban 212 font volt, szemben a májusi 162 fonttal. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a szám további emelkedést is mutathat a közeljövőben. Az adatok azt mutatják, hogy azóta, hogy 2014 februárjában elindult az adatgyűjtés, a jegyzett díjak összességében 31,1%-kal emelkedtek.

Georgia Day, a Consumer Intelligence vezető elemzője rámutatott, hogy "Ez az első alkalom, hogy a 12 havi infláció kétszámjegyűre emelkedett, és az infláció legnagyobb része idén az idézett biztosítási díjak emelkedésével magyarázható."

Az árindexet az árösszehasonlító weboldalak (PCW) és a vezető közvetlen szolgáltatók valós fogyasztói árajánlatai alapján készítették. Egyértelművé vált, hogy az emelkedés minden régiót érintett, 20% feletti éves díjnövekedést tapasztalva, a nyugat-középhegységi régiótól a délkeleti régióig terjedve, ahol a legnagyobb emelkedést, 28,4%-ot regisztrálták.

A megnövekedett megélhetési költségek miatt sok háztartás érzi majd szorítást a költségvetésén. Azok az ügyfelek, akik vízkárigényt nyújtottak be, valószínűleg még erősebben érezni fogják az emelkedést, mivel a vízkárok az egyik leggyakoribb igény a lakásbiztosítási piacon - állapította meg a Go.Compare adatai alapján.