Tesztre készen a B3i blokklánc prototípusa
2017.09.14
Hónapok fejlesztése után készen áll a tesztelésre a B3i iparági együttmûködés keretében fejlesztett blokklánc prototípus, ami elsõ körben a kártöbblet-viszontbiztosítási szerzõdéseket kezeli. Ha beválik, forradalmasíthatja a biztosítási háttérfolyamatokat, ehhez viszont a teljes szektor együttmûködésére lesz szükség.

A Blockchain Insurance Incustry Initiative (B3i) kezdeményezés lényegében egy közös platform, melyen keresztül az érintett biztosítók megoszthatják egymással ötleteiket és tapasztalataikat, új koncepciókat alakíthatnak és próbálhatnak ki. Nem ez az elsõ ilyen jellegû konzorcium, de ez az elsõ kifejezetten biztosítási területen tevékenykedõ csoportosulás. Eddig inkább a pénzügyi szolgáltatók voltak aktívak ezen a területen, korábban az R3, és PTDL csoportokról lehetett hallani, mindkettõ jóval több tagot mondhat magáénak, mint a legújabb szereplõ B3i. Ez azonban nem feltétlenül marad így sokáig, minden a biztosítási piac többi szereplõjén múlik, az alapítók - azaz a Munich Re, a Swiss Re, a Zurich, az Allianz és az Aegon - kifejezett reménye, hogy minél többen csatlakozzanak az új kezdeményezéshez. 

Az új blokklánc alapú rendszer októbertõl rigorózus béta-tesztelésen megy keresztül, és a B3i reményei szerint számos jelenlegi problémára megoldást ad majd. A potenciális változások valóba forradalmiaknak ígérkeznek, legyen bármilyen elkoptatott is ez a jelzõ, ez pedig elsõsorban a költségekben jelentkezhet majd. Egyes iparági becslések szerint az átlagos biztosítási termék teljes költségének legkevesebb felét a kockázathoz nem kötõdõ komponensek teszik ki. A B3i éppen ezért azzal a kimondott szándékkal vágott bele a fejlesztésbe, hogy megteremtsék a biztosítási tranzakció digitális sztenderdjeit a blokklánc segítségével. 

Ez alatt lényegében a redundáns, ismétlõdõ munkafolyamatok letörését, lényegesen gyorsabb ügymenetet és szinte teljes transzparenciát kell érteni. Az elõzetes eredmények máris 30 százalékos hatékonyságnövekedést mutatnak, azaz igen bíztatóak a kilátások. A prototípus klasszikus kártöbblet-viszontbiztosítási szerzõdést modellez, de az illetékesek szerint tökéletesen skálázható, és lényegében bármilyen biztosítási terület, szerzõdéstípus, munkafolyamat beleemelhetõ.

Ugyanakkor a blokklánc technológia jellegébõl adódóan ez mit sem ér, ha nem sorakoztatható fel mögé a teljes piac. James Slaughter, a Liberty Mutual viszontbiztosítási stratégiai vezetõje, illetve a B3i irányítóbizottságának tagja úgy nyilatkozott, nincsenek illúziói a feladat nehézségérõl, tisztában van vele, mennyi sztenderdizálást a zászlajára tûzõ kezdeményezés ért szomorú véget eddig, ugyanakkor az elérhetõ eredmények ebben az esetben olyan óriásiak, hogy véleménye szerint nem lehetetlen egy széleskörû iparági összefogás.

Ennek érdekében az októberi béta-tesztben az iparág bármely szereplõje részt vehet, legyen az biztosító, viszontbiztosító vagy épp biztosításközvetítõ, függetlenül attól, tagja-e a B3i-nek vagy sem. Jelenleg a B3i 15 tagot számlál, az alapító Aegon, Allianz, Munich Re, Swiss Re és Zurich Group mellett már az Achmea, az Ageas, a Generali, a Hannover Re, a Liberty Mutual, az RGA, a SCOR, a Sompo Japan Nipponkoa, a Tokio Marine Holdings, és az XL Catlin is tagja.