Piacra dobták a világ első szenzoralapú viszontbiztosítási szerződését
2023.09.07

A Liberty Mutual Re, a Liberty Mutual Insurance Group viszontbiztosítási ága, az MGA XS Global és a Safehub technológiai szolgáltató közös erővel létrehozta a világ első szenzoralapú, parametrikus viszontbiztosítási szerződését földrengéskockázatra.

A bejelentés szerint ez a szerződés a katasztrófakockázatkezelés új korszakát jelzi a biztosítótársaságok, a kockázatkezelők és a biztosítottak számára, mivel olyan szerződés, amely valós idejű épületspecifikus szenzoradatokat hasznosít.

A biztosítók képesek lesznek a Safehub által biztosított, okostelefon méretű, az egyes ingatlanokban elhelyezett érzékelők segítségével pontosan mérni a helyszínen tapasztalható rengéseket, ami végső soron minimalizálja az alapkockázatot és gyorsabb kifizetéseket tesz lehetővé.

Ezzel egyidejűleg az LM Re az XS Global mexikói leányvállalatain keresztül több kötvény értékesítését kezdi meg a Safehub szenzortechnológiáját alkalmazva.

Fontos megjegyezni, hogy Mexikó szeizmikusan aktív régióban fekszik, és Mexikóváros Latin-Amerika legnépesebb városa. A földrengésveszély hihetetlenül jelentős, és a talajmozgást nagyban befolyásolják a helyi talajviszonyok, és csak az ingatlanokban elhelyezett érzékelőkkel lehet pontosan mérni. A múltban a hagyományos parametrikus irányelvek az epicentrumhoz való közelséget és a földrengés intenzitására vonatkozó regionális becsléseket használták kiváltó tényezőként. 

Dieter Winkel, az LM Re elnöke az alábbiakat mondta: "A szenzoralapú, parametrikus trigger földrengésbiztosítás pontos, hatékony és közvetlen kártérítést nyújt, és jelentősen egyszerűsíti a folyamatokat mind a biztosítottak, mind a brókerek, mind pedig a biztosítók számára."

Alejandro Solorzano, az XS Global Parametric ügyvezető igazgatója hozzátette: „A Safehub földrengésparaméteres érzékelőjéhez hasonló érzékelők használata az alapkockázat mérséklésére irányuló parametrikus biztosítási piac jövője. Ez az innovatív technológia valós idejű riasztásokat nyújt földrengések esetén, amelyek segítenek az egyéneknek megalapozott döntéseket hozni, és potenciálisan életeket menteni. A Safehub földrengésparaméteres érzékelője elősegíti az emberek hatékony válaszadását földrengések során, és támogatja a jobb döntéseket az épületek kiürítése terén."

„A Safehub érzékelők, az alacsony költségű érzékelőtechnológia legújabb innovációja, a magán- és a közszférában szinte minden építményben alkalmazható. Emellett szükség esetén több száz érzékelőt is gyorsan ki tudunk telepíteni, így ez jelentős előrelépést jelent egy nagyobb földrengés esetén.”