Továbbra is 122 ezren dolgoznak kölcsönzött dolgozóként
2017.09.18
Tavaly közel 122 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerõ-kölcsönzõkkel, ez a szám csupán két százalékkal tér el az egy évvel korábbi mintegy 125 ezres létszámtól. A Trenkwalder tapasztalatai szerint a munkaerõ-kölcsönzés már nem csak a szezonális munkák során fellépõ munkaerõigényt elégíti ki, hanem a munkaerõhiány hatásait is ezzel az eszközzel igyekeznek tompítani. Erre utal, hogy egy év alatt csaknem megduplázódott a kölcsönzött munkaerõt igénybe vevõ építõipari, illetve vendéglátóipari cégek száma.

A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái szerint a munkaerõ-kölcsönzés tavaly mintegy 6 300 munkáltatónak kínált rugalmas, az üzleti helyzetekre gyorsan reagáló megoldást. 2015-höz képest 26 százalékkal több vállalat vette igénybe ezt a foglalkoztatási formát. A munkaerõ-kölcsönzés továbbra is a fizikai munkakörökben volt jellemzõ. A kölcsönzöttek 90 százaléka fõként betanított és szakmunkát végez, jellemzõen a feldolgozóiparban (azon belül is elsõsorban gép, gépi berendezések, illetve fémfeldolgozási termékek gyártásában) kaptak munkát. 

A fennmaradó 10 százalékot kitevõ szellemi foglalkoztatottak elsõsorban az adminisztratív (ügyintézõi, ügyviteli) szolgáltatások területén láttak el feladatokat. „Noha a munkaerõ-kölcsönzés sok esetben kézenfekvõ megoldás lehet a munkaerõhiány miatt üresen maradó álláshelyek betöltésére, tavaly már nem növekedett a kölcsönzésben részt vevõ alkalmazottak száma – mutat rá Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezetõ igazgatója. – Ennek oka az, hogy a keresleti piacon jóval könnyebbé vált a jelöltek elhelyezkedése, és a kölcsönzõ cégek számára is egyre komolyabb feladatot jelent a toborzás.” 

A kölcsönzött munkavállalók foglalkoztatási helyzete évrõl évre tovább stabilizálódik: tavaly már 83 százalékukat foglalkoztatták határozatlan idejû munkaszerzõdéssel a kölcsönzõ cégek, és túlnyomó többségüket (92 százalék) teljes munkaidõben alkalmazták – ez a szám két évvel korábban még 87 százalék volt. A kölcsönbe vett munkavállalók 9,3 százalékát, 11 400 fõt a kölcsönbe vevõk idõvel saját állományba vettek át, lehetõvé téve számukra a cégen belüli karrier építését. A kölcsönzött munkavállalók körében 27 százalékot tesznek ki a 25 év alattiak, közülük sokan elsõ munkatapasztalataikat szerzik meg ezen a foglalkoztatottsági formán keresztül. További 13 százaléknyian már betöltötték ötvenedik életévüket: számukra gyakran ez az egyetlen lehetõség arra, hogy megfelelõ állást találjanak.  

Míg 2009-ben a gazdasági válság hatására a kölcsönzött munkavállalók száma alig haladta meg a 79 ezret, a 2010-es években a kölcsönzött munkavállalók száma már folyamatosan 100 ezer felett alakult. Magyarországon közel 1200 munkaerõ-kölcsönzéssel foglalkozó céget tartanak nyilván, a piac azonban igen koncentrált: a teljes szegmens tavalyi nettó árbevételének (221 milliárd forint) 23 százalékán három szereplõ (Prohumán, Trenkwalder, Addeco) osztozott.