Agenta: leginkább betegség vagy baleset miatt szenvedünk kárt a nyáron
2017.09.18
Az elõzõ évekhez hasonlóan a kárbejelentések több mint fele idén is valamilyen betegség vagy baleset miatt következett be, míg az esetek egyharmadánál a poggyásszal kapcsolatban merültek fel problémák, derül ki az AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítõ Kft. felmérésébõl. Míg az elõbbi esetben ez átlagosan több mint 160 ezer, addig az utóbbinál 50 ezer forintnak megfelelõ összegû kártérítést jelent a biztosítóra a nézve.

Az utazások során felmerülõ kárbejelentések 52%-a valamilyen betegséghez vagy balesethez kapcsolódik, míg az esetek 30%-ánál az utas poggyászát éri valamilyen kár. Továbbá nem elhanyagolhatóak a gépjármûvekre köthetõ kiegészítõ, ún. assistance biztosításhoz (helyszíni szerelés mûszaki meghibásodás esetén, autómentõvel történõ elszállítás, stb.) és az utazás lemondásához kapcsolódó bejelentések sem, ez az elsõ esetben 13, a második esetben 4%-ot jelent.

A poggyászkárokról elmondható, hogy évente átlagosan 500 és 1000 közötti bejelentés érkezik a biztosítókhoz, ami nem jelent jelentõsebb elmozdulást az elmúlt évekhez képest, ugyanakkor a gépjármû assistance esetén az évi 100-200 kárbejelentés már növekvõ tendenciát mutat. Ez a változás annak köszönhetõ, hogy az ügyfelek nagyobb számban választják ezt a kiegészítõ biztosítást, vagy olyan csomagot, amely ezt a szolgáltatást is tartalmazza.

Az átlagos kárkifizetés összege közel két és félszeresére nõtt az elõzõ évihez képest, átlagosan 140 ezer forint, ugyanakkor az egyes kártípusok között jelentõs eltérések tapasztalhatóak: míg egy poggyász esetén ez átlagosan 50 ezer forint, addig egy utazás lemondása átlagosan 213 ezer forint. Gépjármû assistance esetén ez az összeg közel 80 ezer forint, míg egy esetleges betegség vagy baleset során ez átlagosan 160 ezer forintra rúg.

„Az átlagos kárkifizetés növekedésének legszembetûnõbb oka az úti célok megváltozásában, valamint a külsõ hatások miatt (pl. betegség vagy utazási iroda miatt meghiúsult utak) bekövetkezõ útlemondásokban keresendõ. Idén jelentõsen gyarapodott az Európán kívüli nyaralások száma, amely utak hosszabb ideig, átlagosan 10-14 napig tartanak. Ezenkívül ezekre, a többségében egzotikus utazásokra drágább és komolyabb mûszaki cikkekkel utaznak az emberek, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek a lopásból és/vagy sérülésbõl eredõ károk miatt” - mondta Kõrösi Zoltán, a Keszthelyi Holding tulajdonában álló AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítõ Kft. értékesítési igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese. A szakember hozzátette, hogy a választható, kiegészítõ biztosítás egy utazás elmaradása esetén a teljes befizetett összeg értékétõl függõen annak 90 vagy 100%-át fizeti vissza.

A felmérésbõl az is kiderült, hogy továbbra is a repülõutak kapcsán merül fel a legtöbb káreset, leginkább a poggyászokat érintõ károk miatt. Betegségek és balesetek megközelítõleg ugyanolyan arányban fordulnak elõ a repülõs-, illetve az autós, buszos utaknál.

A kártérítés összege a kár bejelentésétõl számított 15 napon belül rendszerint megérkezik az ügyfél számlájára. Ez jelentõs változás az elmúlt évekhez képest; a biztosítóknak alapvetõen 30 napjuk van a kárrendezésre, azonban ez az idõtartam évrõl-évre csökken.