A viszontbiztosítási árak várhatóan 2024-ben is tovább emelkednek majd
2023.09.22

A Moody's jelezte, hogy a viszontbiztosítási árak 2024-ben minden ágazatban további emelkedésnek indulnak, folytatva az elmúlt időszakban megfigyelhető tendenciát.

Az értékelését a Moody's az éves felmérés eredményei alapján végezte el, amely 42 vezető globális vagyon- és baleseti viszontbiztosítási ügyfél teljesítményét vizsgálta. A felmérés eredményeiből kiderül, hogy a várható áremelkedések hátterében elsősorban a kárigény-infláció folytatódása áll, ami különösen az ingatlanokkal kapcsolatos ágazatokban nyilvánvaló, ahol a viszontbiztosítási kapacitás némileg korlátozottnak tűnik.

Az áremelkedés 2024-ben várhatóan egyszámjegyű tartomány közepén marad, ami mérsékeltebb növekedést jelent a 2023-ban egész évben tapasztalt jelentős árkiugrásokhoz képest. A felmérésben részt vevő válaszadók túlnyomó többsége, azaz 70 százaléka további áremelkedést vár mind a vagyon-, mind a balesetbiztosítási ágazatokban a következő évben. Ezen belül a megkérdezett vevők közel fele, vagyis mintegy 44%, úgy gondolja, hogy a baleseti viszontbiztosítási díjak több mint 5%-kal fognak emelkedni, ami tükrözi a 2023-ban megfigyelt tendenciákat. 

A vagyon-viszontbiztosítási területen a résztvevők 40%-a számít egyszámjegyű áremelkedésre. A Moody's hangsúlyozza, hogy szinte minden viszontbiztosítási vevő a kárigény-inflációt tekinti az áremelkedések elsődleges katalizátorának, és több mint 60%-uk a viszontbiztosítási kapacitás csökkenésére is hivatkozik, mint hozzájáruló tényezőre.

Ez a dinamika valószínűleg válasz a fokozott éghajlati bizonytalanságokra és a biztosítási környezet tartós inflációs környezetére.

Mivel a viszontbiztosítási ágazat továbbra is küzd ezekkel a kihívásokkal, az érdekeltek szorosan figyelemmel fogják kísérni a következő évben a szélesebb biztosítási ágazatra gyakorolt hatásokat. Az áremelkedés általános üteme azonban várhatóan lassulni fog, és a válaszadók azon aránya, akik szerint a vagyon-viszontbiztosítási árak nem változnak, a tavalyi 9%-ról 30%-ra emelkedik. A Global Reinsurance Property Catastrophe Outlook szerint egy szűk kisebbség úgy véli, hogy a vagyonbiztosítási árak akár csökkenésnek is indulhatnak, ha a 2023-as hurrikánszezon kedvezően alakul, és a kapacitás továbbra is visszatér a piacra.

Az idei jelentős áremelkedések ellenére az elsődleges csoportok közel 50%-a arra számít, hogy 2024-ben a portfólió-alapú ingatlan-viszontbiztosításban a díjak több mint 5%-kal emelkednek.

Fontos megjegyezni, hogy ez már a hetedik egymást követő év, amelyben az ágazat kiemelkedő károkat tapasztalt az aktív hurrikánszezon miatt, kezdve 2017-től.

Annak ellenére, hogy a vagyoni katasztrófák árai az elmúlt évtized legmagasabbak, az elsődleges csoportok körülbelül egyharmada még mindig nem tartja megfelelőnek a viszontbiztosítási árazást, ami jelentős növekedés a tavalyi 13%-hoz képest.

A másodlagos veszélyek, mint például a konvektív viharok, árvizek és erdőtüzek növekvő gyakorisága és súlyossága, valamint a gazdasági infláció miatt magasabb kárigények súlyossága megnehezíti a viszontbiztosítók számára a megfelelő árképzési szintek meghatározását.