2017-ben sem állt meg az ingatlanpiac: ezt az árak és a lakásbiztosítások emelkedése is tükrözi
2017.07.03
Az utóbbi években a hazai ingatlanpiacon jelentkezõ változások miatt az érdeklõdõkben felmerülhet a kérdés, hogy nem váltak-e túlértékeltté a lakások. Az elemzések megnyugvásra adnak okot, ezek szerint ilyen helyzet még nem áll fenn, mindenesetre fontos nyomon követni a változásokat. Az esetleges felmerülés ugyanis túlzott jelzáloghitelezést, így pénzügyi instabilitást okozhat - írja az ingatlannet.hu elemzésében.

A felújítások is beindulnak

A tavalyi év során hazánkban a vásárlási mellett az építkezési kedv is új erõre kapott, a kiadott engedélyek száma több mint kétszerese volt a 2015-ös adatoknak, a lakásépítések pedig 5%-kal bõvültek. A szakértõk szerint a következõ években is erõs növekedés várható a szektorban, a 2016-os szinthez viszonyítva azonban valamivel mérsékeltebb lesz az ütem: 2017-ben 6,8%-os növekedés, 2018-ban és 2019-ben viszont jelentõs lassulás várható. E mellett a lakásfelújítások száma is nõ, éves szinten nagyjából 1,5%-kal, így ez lehet az elsõ olyan ágazat, ami elsõként éri el, sõt meg is haladja a válság elõtti szintet.

Idén egyszámjegyû az áremelkedés


Az áremelkedés üteme a 2015-ben tapasztalt szinthez viszonyítva a tavalyi év során lényegesen kisebb mértékû volt, de a bõvülés az idén sem állt meg. Az év elsõ öt hónapjában országos szinten 4%-kal emelkedtek az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ez azonban nagy eltéréseket takar az eges régiók és települések között. Az ingatlannet.hu statisztikái alapján Sopronban és Nyíregyházán 2-3%-os, Debrecenben, Pécsen és Egerben 4-5%-os, Kecskeméten és a fõvárosban 6-7%-os volt a növekedés, míg Miskolcon kétszámjegyû – 16%-os – változás érvényesült.

Az átlagos ingatlanárak változása az ország egyes nagyvárosaiban (2017 január és május között)


Érdemes megjegyezni, hogy az árváltozás nem tükrözi a jelenlegi árszínvonalat, vagyis nem feltétlenül azokban a városokban a legdrágábbak az ingatlanok, ahol a legnagyobb ütemben növekedtek az átlagos eladási árak. Az eltérés nemcsak a községek és a városok, hanem a keleti és nyugati országrészen elhelyezkedõ nagyvárosok esetén is szembetûnõ. A fõváros továbbra is listavezetõ az árak tekintetében, ettõl mintegy 11-30%-kal elmarad a soproni árszint. A lakáspiacon akár 150 ezer forintot is meghaladó különbség lehet az átlagos négyzetméterenkénti árakban – ez például Sopron és Nyíregyháza esetén figyelhetõ meg. A családi házak szegmensében is hasonló mértékû lehet a differencia az egyes nagyvárosok között, itt azonban a nagyobb alapterület és az elhelyezkedés miatt alapvetõen alacsonyabbak az átlagos Ft/m2 árak. Ezen a piacon a közepes árkategória a 180 és 215 ezer Ft/m2 átlagárat jelenti, ami többek között a Nyíregyházán, Egerben és Pécsen meghirdetett házaknál érvényesül.

Átlagos ingatlanárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2017 májusi adatok alapján)


Emelkedtek a lakásbiztosítások

A lakásbiztosítások átlagdíja közel 22%-kal emelkedett az utóbbi nyolc évben, ezzel párhuzamosan a vállalkozói vagyonbiztosításoké az elmúlt három év távlatában folyamatosan csökkent. Az átlagdíj tavaly 22500 forint, az idei elsõ negyedévben pedig 23100 forint volt, ami mintegy 3%-os drágulást jelent. Az elemzések szerint azonban ennek hátterében nem a biztosításközvetítõk áremelése, hanem az ügyfelek tudatossága áll. A területenkénti eltérések ebben a tekintetben is érvényesülnek: a legmagasabb árak a fõvárosban tapasztalhatóak – évente 28000 forint -, ezt követik a megyeszékhelyek – 21600 forint –, majd az egyéb hazai települések – 21000 forint.