Új törvényt vezetnek be Angliában az online csalások ellen
2023.09.25

Az Online Safety Bill (OSB) hamarosan hivatalosan is törvényerőre emelkedik az Egyesült Királyságban, miután a Lordok Házában az utolsó parlamenti akadályon sikeresen átment. Ez a jogszabály várhatóan hatalmas változást hoz majd az online térbe, különösen a közösségi médiaplatformok és az online szolgáltatók számára. Az OSB célja a káros és veszélyes internetes tartalmak visszaszorítása, és az online csalások elleni hatékonyabb védelem biztosítása.

Az OSB különös figyelmet fordít a közösségi médiavállalatokra, és nagyobb felelősséget ró rájuk a platformjaikon lévő felhasználók biztonságáért. A kormány az online tér biztonságának javítására törekszik, és ennek érdekében új jogszabályokat vezet be. Ezek a jogszabályok kötelezik a közösségi média platformokat arra, hogy megakadályozzák és eltávolítsák a csalásokat, így védelmet nyújtanak a felhasználók számára a csaló hirdetésekkel szemben. Az OSB kibővíti hatáskörét a pénzügyi csalásokra is, amire az Aviva és az Allianz biztosítási cégek is évek óta szorgalmazzák.

Az Ofcom felügyeli a végrehajtást

Az OSB elfogadása után az Ofcom lesz felelős a törvényjavaslat végrehajtásáért. Ez a szervezet a közösségi médiaplatformokat komoly pénzbírságokkal büntetheti, ha nem tesznek lépéseket az illegális tartalmak megelőzése és eltávolítása érdekében. A büntetések akár 18 millió fontig vagy a vállalat éves globális forgalmának 10%-áig is terjedhetnek, attól függően, hogy melyik a nagyobb összeg.

Kihívások a szabályok betartatásában

Iona Silverman, a Freeths ügyvédi iroda partnere úgy véli, hogy a pénzbírságok és a lehetséges büntetőjogi szankciók nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy a közösségi médiaplatformokat az új törvénykövetelmények teljes körű betartására ösztönözzék.

Az OSB 2023 végéig válik jogerőssé, és a következő időszakban várható, hogy a technológiai cégeknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük az illegális online ártalmak elleni küzdelem terén.

Az Online Safety Bill bevezetése az Egyesült Királyság online térben való biztonságának javulását célozza, és azt mutatja, hogy a kormány elkötelezett az online csalások visszaszorítása és az online felhasználók védelme iránt. Az Ofcom felügyelete alatt a közösségi médiaplatformoknak és online szolgáltatóknak meg kell felelniük a törvénynek, és aktívan részt kell venniük az online tér biztonságának előmozdításában. Az OSB hatályba lépése hozzájárulhat az online tér megbízhatóságának és biztonságának növeléséhez az Egyesült Királyságban és más országokban is, és remélhetőleg csökkentheti az online csalások áldozatainak számát.