Új klubba lép be az MNB
2018.05.15
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csatlakozott az eurázsiai jegybanki hálózathoz az MNB keleti és déli nyitásának keretében - közölte a jegybank az MTI-vel hétfõn.

A közlemény szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfõn írta alá a csatlakozási dokumentumot a Central Bank Governors' Club of the Central Asia, Black Sea Region and Balkan Countries elnevezésû szervezethez, annak törökországi ülésén, Bodrumban.

Az 1998-ban létrejött Central Bank Governors' Club elsõdleges célja a jegybankok közötti tapasztalatcsere élénkítése és az együttmûködés mélyítése a féléves gyakorisággal szervezett találkozókon.

A kezdeményezést vezetõ török jegybank mellett a szervezet tagja a kínai és izraeli jegybank, valamint több V4 tagállam is: Lengyelország, Csehország, valamint Szlovénia központi bankja és a horvát jegybank.

A keleti és a déli nyitás keretében, törökországi látogatásán Matolcsy György megállapodást írt alá Murat Cetinkayaval, a török jegybank elnökével, amelynek révén szorosabb együttmûködés jön létre az MNB és a török jegybank között az információ-áramlás és a tudásmegosztás terén.