Nagy szükség van a tehetségekre a biztosítási ágazatban – Jacobson group
2023.09.29

A Jacobson Group 2023. negyedévi biztosítási munkaerőpiaci tanulmánya alapján a következő 12 hónapban a technológiai, kárrendezési és biztosítási területeken várható a legjelentősebb növekedés. Az Aon Ward üzletágával közösen végzett tanulmány eredményei szerint a vállalatok 63%-a tervezi a létszámbővítést a következő év során, a legnagyobb arányban a vagyon- és balesetbiztosítási (P&C) ágazatban, ahol ez az arány eléri a 65%-ot.

Gregory P. Jacobson, a The Jacobson Group társ-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy bár a munkaerőpiac látszólag rendeződik az előző évhez képest, a toborzás továbbra is kihívásokkal teli, és a biztosítók többsége létszámbővítést tervez. Jacobson hozzátette, hogy a biztosítóknak összességében mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a munkavállalók számára vonzó munkáltatóként álljanak elő, figyelembe véve a kompenzációs, juttatási és rugalmassági szempontokat.

A felmérés résztvevői között a technológiai, vezetői és elemzői pozíciók betöltése jelenti a legnagyobb kihívást a munkaerő-felvétel terén. Az előző évhez képest csökkent a vállalatok 17%-ának nehézséget okozó tehetséghiány, ami szignifikáns csökkenést jelent a korábbi 48%-hoz képest. A válaszadók minden pozíciót legalább közepes nehézségként értékeltek az 1-től 10-ig terjedő skálán, és a technológiai pozíciókat tartották a legnehezebben betölthetőnek. Az iparág számára tehát a technológiai személyzet felvétele a legnagyobb prioritás.

A kereskedelmi biztosítási ágazatban működő P&C társaságok optimisták a bevételek növekedését illetően, mivel 84%-uk vár növekedést, míg a kiegyensúlyozott biztosítási ágazatban működő vállalatok 75%-a, és a személybiztosítási ágazatban működő vállalatok 54%-a osztja ezt a kilátást.

Az élet- és egészségbiztosítási társaságok 67%-a is pozitív bevételek növekedésére számít. Az új piacokra való terjeszkedés is fontos motivációs tényezőnek számít. Viszont, ha a vállalatok a következő 12 hónapban létszámcélokat kívánnak csökkenteni, akkor a leggyakrabban említett ok az automatizálás, és a második leggyakrabban említett ok pedig az átszervezés.

Az elmúlt évben az infláció, az időjárási események és a növekvő kárköltségek miatt sok biztosító számára kihívást jelentett a nyereségcélok elérése. Ugyanakkor az iparág továbbra is rendkívül rugalmas, és nagy a kereslet az alapvető kárrendezési, kockázatvállalási és technológiai funkciók iránt - mondta Jeff Rieder, az Aon partner és a Ward Benchmarking vezetője.

A következő 12 hónapban a nagyvállalatok elsősorban a technológiai személyzet felvételére összpontosítanak, majd a biztosítási és elemzői pozíciók következnek. A közepes méretű vállalatok szintén a technológiára helyezik a hangsúlyt, majd az analitika következik. A kis méretű vállalatok esetében a kárrendezési területen van a legnagyobb szükség tehetségekre, míg a technológiai szerepkörök másodlagos prioritásnak számítanak a munkaerő-felvétel során. Az élet- és egészségbiztosítási ágazaton belül a technológia, az analitika és az értékesítés vagy a marketing területén mutatkozik a legnagyobb toborzási igény.