Bukhatják a lakáshitelt a dohányosok
2017.09.27
Mindenki elõtt ismert, hogy minél idõsebbek vagyunk, általában annál drágábban kapunk életbiztosítást, ám az sokakat meglephet, hogy életvitelünk is befolyásolhatja, hogy mekkora biztosítási díjat kell fizetni. Jellemzõen az egészség- és életbiztosításoknál próbálják a biztosítók, többek között azt is kideríteni, hogy ki dohányzik, hogy aztán magasabb díjat szedhessenek be. A pénzcentrum.hu a külföldi és a hazai gyakorlatot is górcsõ alá vette.

Egyre több biztosító emeli meg a dohányosok életbiztosítási díját, sõt, van olyan eset is, amikor nem biztosítják õket Angliában a Daily Mail cikke szerint. Mivel e biztosítástípus megléte gyakran feltétele a lakáshitel-folyósításnak, így az is megtörténhet, hogy valaki amiatt nem kap hitelt, mert rendszeresen rágyújt. Angliában ráadásul olyan is elõfordul, hogy a biztosítás tartama alatt, egy nõvér csönget be a lakásunkba, ellenõrizni, hogy dohányzunk-e.

Bár egy biztosítónak jogában áll megtagadni a kockázatviselést az esetek többségében, túlzásnak tûnhet, hogy napi néhány szál cigaretta miatt már a lakáshitelrõl is le kell mondani. Régebben ráadásul a kockázatelbírálás keretein belül alkalmazott orvosi vizsgálat során elég volt "nemmel" válaszolni arra a kérdésre, hogy dohányzunk-e, és a biztosítók nem nagyon bolygatták a kérdést. Mára azonban ez megváltozott, gyakran vérképpel vagy vizeletvizsgálattal ellenõrzik a biztosítók, hogy az ügyfél igazat mond-e a kockázatelbírálás folyamán. A nikotin azonban nemcsak cigarettázás következtében juthat be a szervezetünkbe, elég nikotintapaszt, vagy e-cigit használni, és rögtön dohányzóvá minõsíthetnek minket.

A teljes cikk a penzcentrum.hu oldalán olvasható!