Ezekbe bukhatnak bele a kivitelezõk a lakáspiacon, ha nem vigyáznak
2017.10.05
Négy gyakori hibára hívja fel a figyelmet a CIG Pannónia, melyeket az építési kivitelezõk, legfõképpen a kisvállalkozók követnek el a minõségi felelõsségbiztosítással kapcsolatban.

Mint ismeretes, 2017-tõl kezdõdõen jogszabály írja elõ a lakóépület-kivitelezés feltételének a felelõsségbiztosítás megkötését mind a tervezõ, mind pedig a kivitelezõ számára. A kivitelezõ és tervezõ kötelezõ felelõsségbiztosítása az általuk végzett tevékenység közben okozott dologi és személyi károk fedezetére szolgál. A kötelezõ biztosítás megkötését a törvény a lakóépület kivitelezésének bejelentésével egy idõben írja elõ, biztosítás nélkül a kivitelezés nem kezdõdhet meg. Ez év szeptemberétõl a villanyszerelõknek és közmû bekötést végzõknek is kötelezõ felelõsségbiztosítás kötése és fenntartása, amíg a tevékenységüket folytatják.

Az elõírás hatálybalépése óta eltelt idõszak tapasztalatai alapján Busa Zoltán, a CIG Pannónia EMABIT Zrt. vezérigazgatója négy gyakori hibára hívja fel a figyelmet, amelyet az építõipari kivitelezõk, fõképpen a kisvállalkozók követhetnek el.

1. Érdemesebb magasabb összegre kötni a felelõsségbiztosítást, mint a szeptemberben hatályba lépett kormányrendeletben elõírt 1 millió forint. Sokan ezen akarnak spórolni, ám a lakásépítések esetén a károk valószínûsége viszonylag magas, így elõbb-utóbb a legtöbb kivitelezõ beleszalad majd valamilyen problémába. Ilyen esetben pedig a törvényben elvárt 1 millió forintos biztosítási összeg nem biztos, hogy elegendõ lesz a kár rendezésére. Vagyis érdemes nem a minimális limittel megkötni a biztosítást.

2. A törvény az általános fedezetre vonatkozó biztosítást írja csak elõ, ám a vállalkozásoknak érdemesebb a szolgáltatói és szolgáltatás tárgyában alkalmazott fedezetekre is biztosítást kötni. Például, ha villanyszerelés közben a kivitelezõ véletlenül átvág egy gázvezetéket, vagy a lakásban egy nagy értékû festmény megsérül, akkor a biztosítás fedezi a kárt.

3. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a felelõsségbiztosítás az alkalmazottakat ért sérülésekre is vonatkozik, de ez nem így van. A nagyobb és több szakembert foglalkoztató cégeknek javasolt megkötni a munkáltatói felelõsségbiztosítást. Ez a munka közben elszenvedett balesetekre nyújt fedezetet.

4. Végül fontos kiemelni, hogy a vállalkozások ügyeljenek az önrészre, amelynek mértékét a vonatkozó jogszabályok határozzák meg.

„Jelen felelõsségbiztosítás bevezetése fontos lépés volt annak érdekében, hogy az építtetõk, megrendelõk nagyobb biztonságban legyenek egy adott kivitelezés kapcsán. Még a legjobb kivitelezõvel, a legkiválóbb mesteremberrel is elõfordulhat, hogy valamilyen nem várt eseménnyel szembesül, ahol kár keletkezik. Ilyen esetekben azokat, akik a fenti tanácsok szerint járnak el, nem fenyegeti a veszély, hogy csõdbe megy a vállalkozásuk” – mondta Busa Zoltán, a CIG Pannónia EMABIT Zrt. vezérigazgatója.