Rekord ütemben emelkedik a gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagára
2023.10.12

A 2023. október 10-én közzétett adatok szerint a gépjármű-biztosítási díjak negyedéves rekordot döntöttek 2023. harmadik negyedévében, mivel a telematikai szolgáltatók egyre kevésbé versenyképesek a piacon.

A Consumer Intelligence által közzétett adatok azt mutatják, hogy a fogyasztóknak kínált átlagos ár 22%-kal emelkedett május és augusztus között, ami a legnagyobb emelkedés 2013. óta.

A fogyasztóvédelmi cég arra is rámutat, hogy az augusztusig tartó egy évben az árak 61%-kal emelkedtek, ami az eddigi legmagasabb éves növekedés.

Az emelkedés oka a Consumer Intelligence szerint, hogy a telematikai szolgáltatók egyre kevésbé népszerűek, mivel 2023. harmadik negyedévében az első öt ajánlatnak mindössze 17%-át tették ki, szemben az előző negyedévben mért 21%-kal.

A telematikai biztosítás lehetővé teszi, hogy az autósok vezetését egy alkalmazáson vagy az autójukra szerelt eszközön keresztül nyomon kövessék, ami viszont csökkentheti a díjakat.

A Consumer Intelligence szerint az ilyen jellegű biztosítások csökkenése a fiatalabb járművezetőket sújtotta, mivel a 25 év alattiak számára a legversenyképesebb ajánlatok mindössze 41%-át tette ki, szemben a három hónappal ezelőtti 53%-kal. A cég azt is elárulta, hogy a 25 év alattiak esetében 66,7%-os emelkedést tapasztaltak az ajánlott biztosítási díjakban.

"A telematika által támasztott verseny már a második egymást követő negyedévben csökkent." - mondta Max Thompson, a Consumer Intelligence biztosítási ismeretekért felelős vezetője.

"A versenyképes árajánlatokat nyújtó telematika visszaesése valószínűleg kiváltotta a versenyképes biztosítási díjak ebben a negyedévben tapasztalt élesebb növekedését, mivel a telematikai árajánlatok általában jelentősen olcsóbbak, mint a hagyományos árajánlatok."

A Consumer Intellience gépjármű-biztosítási árindexében kiemelt adatokból az is kiderült, hogy az általános biztosítási díjak 2013. októbere óta több mint kétszeresére, pontosan 102,9%-kal emelkedtek.

"Az elmúlt évben minden korosztály megérezte a drágulást, ami nagy terheket ró mindenkire az egyéb növekvő megélhetési költségek mellett" - tette hozzá Thompson.