Rekord magas gépjármû-biztosítási díjak
2011.07.14
Az elmúlt években szárnyaltak a gépjármûbiztosítási díjak Nagy-Britanniában, tavaly pedig már rekord magasságokba szöktek az átlagdíjak.

Az AA Brit Insurance Premium Index alapján a piacon elérhetõ legjobb gépjármû-biztosítási ajánlat – valójában a három legolcsóbb ajánlatot jelenti – évi 892 fontba került 2011. március végén. Az több mint 40 százalékos drágulást jelent éves szinten, amely a legnagyobb emelkedés 1994 óta, amikor az index elindult.

Simon Douglas, az AA Insurance igazgatója hozzátette: „az üzemanyagárak drágulása és a biztosítási díjak emelkedése sok – fõleg fiatal – autótulajdonos számára lassan megfizethetetlené teszi a vezetést.
Mindezek együttesen arra késztetik az ügyfeleket, hogy biztosításuk meghosszabbításakor elhallgassanak bizonyos információkat, illetve magasabb kárigényt jelentsenek be balesetek esetén, így csökkentve biztosítással kapcsolatos költségeiket. Ezzel azonban a biztosítók költségeit növelik, akik értelemszerûen ügyfeleikre hárítják azt.

Idén már év elején - amikor hagyományosan nem sok mozgás figyelhetõ meg a piacon - emelkedést mutattak a biztosítási díjak: az elsõ három hónapban 5,9 százalékkal nõtt a piacon elérhetõ három legjobb ajánlat költsége.

A tûz- és lopáskárra fedezetet nyújtó felelõsségbiztosítások díja ugyanezen idõszak alatt 10,7 százalékkal nõtt, amely éves szinten 82,1 százalékos drágulást jelentett március végéig.

A díjak éles emelkedése ellenére a biztosítók továbbra is veszteségesen mûködnek a szigetországban, habár a kárkifizetések és a díjbevételek közötti deficit a 2009-es rekord szinthez képest mára felére csökkent.