Izrael jóváhagyja az 5 milliárd dolláros állami támogatást a légitársaságok háborús biztosítására
2023.10.16

Az izraeli parlament pénzügyi bizottsága bejelentette, hogy megvitatja az izraeli légitársaságok háborús biztosításához szükséges állami támogatások jóváhagyását. - írja a Reuters.

Az Izrael és a Hamász csoport közötti háború kitörése miatt az El Al Airlines, az Israir és az Arkia légitársaságok biztosítótársaságai közölték, hogy az értesítéstől számított hét napon belül a biztosítótársaságok jogosultak felmondani a szerződéseket.

A tel-avivi nemzetközi repülőtér továbbra is üzemel, de számos légitársaság törölte vagy átirányította járatait. - írja az EuroNews. Izrael hadban áll, miután a Hamász terrorszervezet fegyveresei Gázából támadást indítottak az ország ellen.

A járatok érdekében a kormány arra kérte a pénzügyi bizottságot, hogy  segítse a biztosítótársaságokat az 5 milliárd dolláros állami támogatással, a háborús biztosításokkal kapcsolatos kötelezettségeik és költségeik fedezésére.

Az ügy érzékeny természetére való tekintettel Izrael főkönyvelője kérvényezte a titkos tárgyalásokat.

Miközben számos légitársaság törölte a Tel-Avivba tartó járatait, Izrael három légitársasága továbbra is repül, és további járatokat indít, hogy hazahozza a kint rekedt izraelieket. Az El Al, az Israir és az Arkia izraeli légitársaságok több járatot indítottak a tartalék katonák hazahozatalára is.

Az Izrael és a Hamász közötti háború halálos áldozatainak száma meghaladta az 1800-at, a palesztin és izraeli egészségügyi szolgálatok szerint Izraelben több mint 1000 halott és 2700 sebesült, a Gázai övezetben pedig legalább 900 halott és 4500 sebesült van jelenleg.

Az amerikai kormány tárgyalásokat folytatott különböző légitársaságokkal, hogy azok segítsenek az  Izraelbe és Izraelből való ki- és beutazás újraindításában, melynek célja az amerikai állampolgárok hazahozatala volt.

Azoknak az utazási irodának, melyeknek ügyfelei harci övezetben vannak, a lehető leggyorsabban vissza kell hozniuk őket, és minden további utazást azonnal le kell állítaniuk.

Az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatala (FCDO) frissítette az érintett régióra vonatkozó utazási iránymutatását, mely szerint az Izraelbe és a megszállt palesztin területekre (OPT) történő utazástól csak a legszükségesebb esetekben kell eltekinteni.

Az Izraeli Idegenforgalmi Minisztérium (Israel’s Ministry of Tourism) közölte, hogy folymatosan követik az eseményeket, és elkötelezettek amellett, hogy az Izraelbe látogató turisták biztonságban legyenek és kellő tájékoztatást kapjanak.