Az európai biztosítási szektor a változások és kihívások évével nézett szembe
2023.10.27

Az AM Best szerint az első tíz biztosítótársaság helyezése változatlan maradt, míg a rangsorban lejjebb jelentős átrendeződések történtek. Európa 25 legnagyobb biztosítója esetében nőtt a bruttó díjbevétel, a teljes nettó nyereség azonban csökkent.

A Best piaci szegmensekről szóló jelentése (Big Names Dominate European Insurance Landscape As Overall Profits Slip) megállapította, hogy az Allianz, az AXA és a Lloyd's megtartotta az első három helyét, és a 2022-es top 10 társaság változatlan maradt az előző évhez képest. A rangsorban lejjebb azonban a szokásosnál több mozgás volt. Az AIG Europe például újra bekerült a legjobb 30 közé, a svájci székhelyű Baloise Holding pedig kiesett.

A rangsor élén Franciaország és Németország áll hat társasággal, őket követi az Egyesült Királyság négy társasággal, míg Svájcban és Spanyolországban három-három európai biztosítót találunk a legjobb 30 között.

Az AM Best negatív jövőképet fogalmazott meg a franciaországi, németországi, olaszországi, spanyolországi és egyesült királyságbeli nem-életbiztosítási szegmensekre vonatkozóan. Ezeket a kilátásokat az emelkedő kamatlábak, a befektetések volatilitása, az infláció és a természeti katasztrófákhoz kapcsolódó megnövekedett költségek befolyásolták.

A magas fogyasztói árindex-infláció, az ellátási lánc zavarai és a feszes munkaerőpiac tovább fokozta az inflációs kihívásokat. A gépjármű-biztosítási üzletág érezte meg leginkább ezen kihívások súlyát, ami a magasabb alkatrész- és munkadíjak miatt megnövekedett kárhányadot eredményezett.

Az európai biztosítási ágazat továbbra is a gazdasági bizonytalanságok és a változó piaci feltételek közegében mozog, ami a biztosítók alkalmazkodását és innovációját követeli meg a nyereségesség fenntartása érdekében.

A 30 legnagyobb európai biztosító bruttó díjbevétele 2022-ben 11%-kal nőtt az előző évhez képest. A 10 legnagyobb biztosító együttesen felülmúlta kisebb társait, a brit székhelyű RSA Insurance Group volt az egyetlen biztosító a 30 legnagyobb között, amely csökkent GWP-ről számolt be.

Az első öt helyezett változatlanul az Allianz, az AXA, a Lloyd's, a Chubb és a Zurich uralja a rangsort. Közülük négyen alacsony és közepes átlagdíjnövekedésről számoltak be.

A 11-20. helyezett csoportok között több vállalat is jelentős lépéseket tett. A Vienna Insurance Group három helyet javított, az Aéma Groupe a 2020-as 23. helyről a 15. helyre lépett előre, az Unipol két helyet csökkent, a Sampo két helyet esett vissza, a Groupama Assurances Mutuelles pedig két helyet javított.

A Beazley lenyűgözőt ugrott előre, négy helyet javítva lépett így a 23. helyre. A vállalat növekedését a kiber-, a tengeri, a baleset- és a politikai biztosítási üzletágak segítették.

Az európai biztosítók összesített adózás utáni eredménye (PAT) 2022-ben csökkent. A befektetési eredményekre negatívan hatottak a piaci értékek ingadozása, amelyeket a gyorsan emelkedő kamatlábak hajtottak.

A tartósan magas infláció várhatóan továbbra is megkérdőjelezi a profitabilitást, különösen a gépjármű-felelősségbiztosítási üzletágban.

A rangsorban szereplő vállalatok többsége megtartotta erős szabályozói szolvenciamutatóját. Egyik csoport sem rendelkezett 150% alatti mutatóval, a többség (a 26 csoport 80%-a) pedig 200% feletti mutatóval, ami jól mutatja az európai biztosítási ágazat szilárd szolvenciapozícióját.