Biztosítási szektor és az éghajlatváltozás
2023.08.11

Az Egyesült Királyságnak is komolyan kell vennie a globális felmelegedésből eredő tűzkárok megnövekedett veszélyét.

Miközben nyaralók ezrei igyekeznek elmenekülni a görögországi Rodosz szigetéről, mivel a szigetet továbbra is erdőtüzek fenyegetik, az Egyesült Királyságban a biztosítóknak fel kell készülniük a hasonló kockázatokra.

Az RPC ügyvédi iroda ezen a héten adta ki a figyelmeztetést, Lucy Dyson partner kifejtette: "Az éghajlatváltozás és az erdőtüzek növekvő kockázata világszerte óriási hatást gyakorol, különösen Dél-Európában, ahol a jelenlegi pusztító helyzet Rodoszt és most Korfut is érinti.

Az idei nyári erdőtüzek súlyosan érintették Kanadát és az Egyesült Államokat. Néhány biztosító teljesen kivonult a tűzveszélyes területekről. A kaliforniai erdőtüzek az egyik fő ok volt a Pacific Gas and Electric (PG&E) vállalat 2019-es csődjének hátterében. A vállalatot több milliárd dolláros kárigények nyomták, miután azt állították, hogy a rosszul karbantartott berendezések hozzájárultak a 2017-es és 2018-as erdőtüzek kirobbanásához.

„Az Egyesült Királyságban nincsenek olyan kiterjedésű nyílt területeink, amelyeken az erdőtüzek tönkretehetnek, de mégis veszélyben vagyunk, és ez a kockázat növekszik, ahogy a hőhullámok egyre rendszeresebbé és tartósabbá válnak."

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban a veszély az energia- és ipari létesítményekre összpontosul, de az RPC szerint az országnak jobban fel kell készülnie a száraz nyárra, a magas hőmérsékletre és az ezzel járó erdőtűzveszélyre.

Északnyugat-Európában a hőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint bármely más régióban a világon, bár alacsonyabb kiindulási szintekről, mint Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában.

Az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatban továbbra is súlyos figyelmeztetések hangzanak el, és a régió időjárási mintáinak legnagyobb kézzelfogható változását az árvizek és a magas hőmérséklet jelenti.

A biztosítók számára a kérdés az, hogy mekkora lesz a veszély az elkövetkező években - és mekkora a fedezetnyújtási hajlandóság?

https://www.insurancetimes.co.uk/news-analysis/briefing-wildfire-warning-urges-insurers-to-wake-up-to-rising-risk/1445163.article