Az USA jelentése: az erdőtüzek évente kb. 394 - 893 milliárd dollárba kerülnek
2023.10.30

Az éghajlatváltozással bekövetkező erdőtüzek a becslések szerint évente 394 és 893 milliárd dollár közötti összegű gazdasági költséget és kárt okoznak az Egyesült Államoknak, ami jóval magasabb a korábbi becsléseknél.

Martin Heinrich szenátor, az amerikai kongresszus Gazdasági Vegyes Bizottságának (JEC) elnöke nemrégiben közzétette a JEC demokrata többség által készített jelentést, amely rávilágít ezekre a megdöbbentő adatokra. A jelentés szerint ez az évi 394 milliárd és 893 milliárd dollár közötti kár az USA GDP-jének 2-4%-ának felel meg. Ez a nagyságrend jelentősen magasabb, mint a korábbi becslések, amelyek az erdőtüzek teljes költségét 2022-ben 87,4 és 427,8 milliárd dollár között jelölték meg évente.

Fontos megjegyezni, hogy a gazdasági költségek magukban foglalják a biztosítási kifizetéseket, a biztosítási díjak emelkedését, az ingatlanok értékének csökkenését, a jövedelemkiesést, az ingatlanok és az infrastruktúra károsodását, az áramszolgáltatási költségeket, az evakuálási költségeket, a szövetségi erdőtűz-elhárítási költségeket, az idegenforgalom csökkenését, valamint egyéb más tényezőket is.

Ugyanakkor az elemzésben foglalt erdőtüzek egészségügyi költségei magukban foglalják az erdőtüzek okozta közvetlen haláleseteket és sérüléseket, az erdőtüzek füstjének rövid és hosszú távú következményeinek költségeit, valamint a pszichológiai költségeket.

Ezek az anyagi terhek folyamatos politikai fellépésre ösztönöznek a katasztrofális erdőtüzek előfordulásának csökkentése, az emberekre és a világra gyakorolt jelentős hatásaik kezelése érdekében.

A jelentés kiemel néhány kulcsfontosságú intézkedést, melyet a kormánynak meg kell tennie az erdőtüzek költségeinek kezelése érdekében. Ezek közé tartozik az inflációcsökkentési törvényből az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló beruházások támogatása, mely nagy szerepet fog játszani a nagyobb erdőtüzek egyik fő okozójának számító üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításában. Emellett az öregedő amerikai energiahálózat javítása is kulcsszerepet játszhat a villamosenergia-infrastruktúra által kiváltott erdőtüzek kockázatának csökkentésében.

Martin Heinrich, a JEC elnöke kommentálta a számadatokat: "A számok megdöbbentőek. Ahogy egyre melegebbé és szárazabbá válik Földünk, úgy látjuk, hogy az éghajlat-politika terén tanúsított tétlenségnek egyre magasabb ára van. A problémák még nagyobbak, mint gondoltuk. És mivel olyan sokáig vártunk a cselekvéssel, a költségek oly mértékben megugrottak, hogy az már erősen érinti az egész gazdaságot és a közösséget. Remélem, hogy ez a jelentés a kormányzat minden szintjén cselekvésre ösztönöz majd a valódi éghajlat-politika végrehajtása érdekében. Ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy egy problémával foglalkozni kell, akkor nincs olyan, amit ne lehetne megoldani."