Brexit: Több tízezer munkahely szûnhet meg Londonban
2017.10.31
A brit jegybank szerint állások tízezrei kerülhetnek veszélybe a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában a brit EU-tagság megszûnése miatt.

A BBC keddi értesülése szerint a Bank of England magas beosztású illetékesei 75 ezer citybeli munkahely elvesztését tekintik "ésszerû forgatókönyvnek", különösen arra az esetre, ha a brit EU-tagság megszûnésének feltételeirõl szóló tárgyalásokon nem születik külön megállapodás a pénzügyi szolgáltatások kereskedelmérõl.

A Cityben honos pénzügyi szolgáltatási vállalatok jelenleg közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat foglalkoztatnak.
A Bank of England nemrégiben valóban figyelmeztette a City pénzügyi szolgáltatási szektorának vállalatait arra, hogy az eddiginél alaposabban fel kell készülniük a brit EU-tagság megszûnésébõl eredõ "minden eshetõségre". A brit jegybank néhány héttel ezelõtt kelt, meglehetõsen kemény hangvételû levelében felrótta, hogy a City cégeinek felkészültsége "egyenetlen", és az eddig kidolgozott készenléti terveket sem vizsgálták meg abból a szempontból, hogy kiállnák-e a Brexit-folyamat lehetséges legkedvezõtlenebb kimenetelének próbáját.

A Bank of England felhívása e legkedvezõtlenebb lehetõségek közé sorolta, hogy a kilépési tárgyalások végéig esetleg nem születik új kereskedelmi, vagy pénzügyi szabályozói-felügyeleti megállapodás London és az Európai Unió között. A jegybank írásos igazolást is kért a City minden egyes pénzügyi szolgáltató cégétõl arról, hogy vállalatvezetésük foglalkozik-e a brit EU-tagság megszûnésére felkészítõ készenléti tervek összeállításával. A Bank of England rövid írásos összefoglalót is kért a bankoktól e tervekrõl, és biztosítékokat arra, hogy a készenléti tervek a lehetséges forgatókönyvek széles körére adnak megfelelõ választ.

Londoni pénzügyi elemzõk is felhívták már a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a Brexit-folyamatból származnak a londoni pénzügyi központra, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszûnésével egy idõben kilépne az Európai Unió egységes belsõ piacáról is. Egyes elemzõházak szerint ez azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben. Ennek lehetséges hatásairól a legátfogóbb tanulmányt az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állította össze.
A ház modellszámításai szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötõdõ citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, és ennek szélsõértékhatása 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszûnésével járhat a Cityben.

Egy másik elemzõház, a Centre for London ugyanerrõl összeállított 98 oldalas tanulmányában kimutatta, hogy London teljes exportján belül a pénzügyi és egyéb kapcsolódó szolgáltatások exportjának értéke egyetlen évtized alatt a kétszeresére bõvült, és ma már eléri az évi 100 milliárd fontot (350 ezer milliárd forintot). Az elemzés szerint a londoni export 50 százalékát a pénzügyi és üzleti szolgáltatások exportja adja. A Centre for London elemzõinek számításai szerint ha London pénzügyi központja elveszíti hozzáférését az Európai Unió egységes belsõ piacához, az akár 70 ezer citybeli pénzügyi szolgáltatási munkahely megszûnéséhez is vezethet, ami "katasztrófával" érne fel.