A CoreLogic 10-15 milliárd dollárra becsli az Otis hurrikán okozta biztosítható károkat
2023.10.31

Az Otis hurrikán múlt hét kedden csapott le a mexikói Acapulco térségben, a vihar rendkívül veszélyes, 5-ös erősségű volt, melynek tartós szélsebessége csaknem 270 km/óra volt, széllökései pedig elérték az óránkénti 330 km-t. A szárazföld felett aztán veszített erejéből.
A CoreLogic katasztrófakockázat-modellező cég becslése szerint az Otis hurrikán által okozott szélkárokból eredő biztosítható kár 10 és 15 milliárd dollár közötti összegre tehető.

Helyi idő szerint hajnali 1 óra 25 perckor az Otis hurrikán közvetlenül Acapulco tengerparti üdülővárost érte el, amely a mexikói Guerrero állam legnagyobb népességű és gazdaságú városa. Az Otis hurrikán az eddigi legerősebb trópusi ciklon, amely az államot és környékét érintette. A vihar kedd reggelre gyorsan erősödött 1-es fokozatból nagy hurrikánná a partot érés előtt, így kevesebb, mint 24 óra alatt az Otis szélerőssége 110 mérföld/órás sebességgel nőtt.

A CoreLogic kezdeti elemzése szerint Mexikóban csak a szélkárokból eredő, biztosítható veszteségek - tehát a partmenti és belvízi áradásokból eredő károk nélkül - 10 és 15 milliárd dollár között mozognak. A CoreLogic becslése szintén csak az épületekben és a berendezésekben keletkezett károkat tartalmazza, tehát nem számol az üzemzavarokkal vagy a megélhetéshez kapcsolódó költségekkel. Továbbá csak a lakó-, kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági épületek szerepelnek a becslésben, a kormányzati ingatlanok, az infrastruktúra, a termények és az állatállomány nem szerepelnek a listán.

Míg a modellezett, biztosítható kárbecslés 15 milliárd dollárra tehető, a CoreLogic megjegyzi, hogy a tényleges biztosított kár valószínűleg alacsonyabb, mivel az olyan piacokon, mint Mexikó, a fedezet valószínűleg a szállodákra és üdülőhelyekre korlátozódik. A régióban nagy a turizmushoz kapcsolódó infrastruktúra koncentrációja, beleértve a szállodákat és tengerparti üdülőhelyeket, a luxushajójáratok kikötőit, valamint a második otthonként szolgáló társasházakat.

Az Otis előtt az 1997-es Pauline hurrikán volt a legutóbbi jelentős trópusi ciklon, amely Acapulcót elérte, bár ez csak 1-es erősségű szélvihart és heves esőzéseket hozott a területre.

A CoreLogic megjegyzi, hogy a mexikói csendes-óceáni partok mentén más nagyobb hurrikánok is földet értek, de csak kevés csapott le közvetlenül egy városra.

Az Otis hurrikán megdöbbentette a meteorológusokat és a katasztrófavédelmet A globális éghajlati és hurrikánmodellek 24 órával a földet érés előtt azt jelezték, hogy az Otis nem fogja elérni a hurrikán erejét. Ahogy a rendszer tovább fejlődött és erősödött, a modellek korrigáltak, de még mindig fokozatos gyengülést jeleztek a partot érés előtt.

Ahogy a CoreLogic megjegyezte, a gyors erősödés nem volt szokatlan az idei hurrikánszezonban. A kockázati modellező szerint az idei rekordmagas tengerfelszíni hőmérséklet (30°C) annak a jele lehet, hogy a hurrikánhelyzet a november végéig tartó szezon későbbi szakaszában is fennáll.