EIOPA: óvatosan az anticiklikus eszközökkel!
2011.11.17
Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke, Gabriel Bernardino a hatóság éves konferenciáján óvatosságra intett az anticiklikus eszközök biztosítások terén történõ használatával kapcsolatban.

Bernardino azt mondta, hogy egyes elemek, mint például a 1. pilléren belüli többlépcsõs felügyeleti beavatkozás képesek csökkenteni a biztosítók prociklikus viselkedését, feltéve, ha azokat megfelelõen kalibrálják és alkalmazzák. Ugyanakkor aggodalmának is hangot adott az elnök az úgynevezett anticiklikus prémium alkalmazását illetõen, mellyel a kockázatmentes kamatlábat fejelnék meg válság idején, a kötelezettségek diszkontálásakor.

„Habár elfogadom, hogy válsághelyzetekben egy sor eszközt be kell tudni vetni, úgy vélem, hogy ezen eszközök megtervezésekor különösen óvatosnak kell lennünk” – mondta Bernardino. Hozzátette: „elõször is, nem hiszem, hogy egy teljesen sablon megközelítés kívánatos, sõt lehetséges megoldás lenne. Nem játszhatunk Istent, nem tehetünk úgy, mintha elõre tudnánk, milyen lesz a következõ válság”.

Bernardino szerint egy sor egyértelmû kritérium és mutató kidolgozására van szükség, amelyeket az EIOPA monitorozna, és amellyel eldönthetõ lenne az anticiklikus prémium alkalmazása, valamely meghatározott küszöbérték túllépése esetén. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy ezen prémium nem ösztönözheti a biztosítókat arra, hogy kockázatosabb eszközökbe fektessenek, sem arra, hogy fenntarthatatlan üzleti modelleket kövessenek.

Kristálytisztának kell lennie, hogy az anticiklikus prémium egy válságeszköz, amely nem csökkentheti a fogyasztók védelmét – tette hozzá.

Prociklikusnak azokat a szabályokat nevezzük, amelyek feleslegesen erõsítik fel a gazdasági ciklusokban tapasztalható kilengéseket, illetve túlzott piaci mozgásokat eredményeznek. A Szolvencia II-t úgy tervezték, hogy korlátozza a prociklikus hatásokat, különös tekintettel tõkepiaci kockázatokra.

A pénzügyi válság és azon prociklikus mechanizmusok fényében, amelyek hozzájárultak a válság kialakulásához és súlyosbították hatását, a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB), a BCBS és a G20 ajánlásokat tett a pénzügyi szabályozás prociklikus hatásainak mérséklésére. Ezek az ajánlások közvetlenül érintik a biztosítókat és a viszontbiztosítókat mint a pénzügyi rendszer fontos elemeit.