Verisk: az Otis hurrikán által okozott ipari biztosítási károk összege kb. 3-6 milliárd dollár
2023.11.06

A Verisk adatelemző és technológiai szolgáltató vállalat becslése szerint az Otis hurrikán - a valaha Mexikót sújtó legerősebb hurrikán - által a szárazföldi ingatlanokat ért ipari biztosítási veszteségek kb. 3-6 milliárd dollárra rúgnak. A modellezett veszteség nagy része a szélnek tulajdonítható.

Október 22-én az Otis hurrikán 5-ös erősségű viharként, 165 mérföld/órás széllel érte el a mexikói Acapulco nagyváros partjait. Ez az eddigi legerősebb trópusi ciklon, amely az államot és környékét érintette. Kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt a vihar gyorsan erősödött 1-es fokozatról nagy hurrikánná, mielőtt elérte volna a szárazföldet. A dél-mexikói hegyvidékkel való találkozása gyorsan szétoszlatta az Otist, ahogy az a szárazföld belseje felé haladt.

Kevés szélmérő állomás élte túl a vihart, és szolgáltatott megbízható adatokat a szélsebességről. Egy Acapulco közelében lévő állomás, amely átvészelte a vihart, 135 mérföld/órás széllökést mért.

A Verisk megjegyezte, hogy a modellezett szélmező korlátozásához repülőgépek megfigyeléseit és műholdas adatokat is felhasználtak. A maximális csapadékmennyiség a part mentén általában 8 és 12 hüvelyk között volt, Guerrero állam nagy részén pedig több, mint 2 hüvelyknyi csapadék hullott.

Acapulco partvidékén számos nagyobb apartman és társasház, valamint szálloda található. Az Otis szélerősségének köszönhetően a legtöbb ilyen épület ablakai elvesztek, és sok, a part közelében lévő épület tetőszerkezete is megsérült. A település kisebb kereskedelmi és lakóépületei is jelentős károkat szenvedtek, a burkolatokat ledobta a falakról, a tetőket leszakította, és a törmelék szétszóródott - jegyezte meg a Verisk jelentése.

Acapulcótól északra és nyugatra is jelentős károkat észleltek. A Guerrero államban található Coyuca de Benitez városában kisebb károk keletkeztek egy kórházban, valamint jelentős károkat észleltek a lakóépületekben.

A Verisk kiemelte: A lakossági kockázatokra vonatkozó biztosítási igénybevétel meglehetősen alacsony Mexikóban, bár a kereskedelmi kockázatok esetében valamivel magasabb. Acapulcóban azonban valószínűleg magasabb a lakossági biztosítási igénybevétel, különösen a közvetlen tengerparti területeken, mint Guerrero állam többi részén.

A szárazföldi lakó-, kereskedelmi és ipari ingatlanok, valamint gépjárművek épület-, tartalom- és időelem fedezetére vonatkozó, szél és csapadék okozta árvízkárokat a Verisk biztosított kárbecslése tartalmazza.

A modell azonban számos más veszteséget nem vesz figyelembe, ezek közé tartoznak többek között a part menti viharhullámból származó, az infrastruktúrát érintő veszteségek, valamint az esetleges szuverén vagy kormányzati védelmi programok által kifizetett károk.