Az AXA elhagyja az ukrán biztosítási piacot
2018.10.30
Október 23-án jelentette be az AXA, hogy megállapodást kötött a Fairfax Financial Holdings Limiteddel valamennyi ukrán biztosítási tevékenységének értékesítésrõl. Az AXA ezzel elhagyja az ukrán piacot.

A megállapodás értelmében a Fairfax 100%-os részesedést szerez az AXA és az Ukrsibbank közös tulajdonában lévõ nem-életbiztosítóban, valamint az AXA ukrán életbiztosítójában. 

A kanadai Fairfax nem tervezi az ukrán biztosítója, a Colonnade Ukraine és az AXA egységeinek egyesítését. A Holding vállalatai decentralizáltan, saját márkanév alatt mûködnek. 

Az ügylet befejezését követõen még két hónapig AXA márka alatt mûködhet a vállalat, a rebrandingre majd csak 2019-ben kerül sor. 

Az AXA azon döntése, hogy elhagyja az ukrán piacot, összhangban áll a csoport két éve meghozott új stratégiájával, miszerint a társaság csak a nagy piacokra koncentrál, a költségek optimalizálása érdekében. A piacelhagyás mellett szólt az is, hogy az ukrán valuta leértékelõdése miatt a csoport helyi befektetései nem térültek meg. 

Az ügyet befejezéséhez még hatósági jóváhagyás szükséges. 

2017-ben az AXA az ukrán nem-életbiztosítási piac 3. legnagyobb szereplõje volt, 50,12 millió eurós díjbevételével, és 4,14%-os piaci részesedésével. Az életbiztosító 1,78 millió eurós díjbevételével és 2%-os piaci részesedésével a 9. helyen végzett.