Erdőtűz Dél-Kaliforniában
2023.11.03

A dél-kaliforniai Temecula város mellett lévő Highland erdőtűz hétfő óta megduplázódott, és jelenleg 2847 hektáron ég. A Kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztérium (Cal Fire) illetékesei szerint az erdőtűz csak 10 százalékban van megfékezve.

Riverside megye több ezer lakosát kérték evakuálásra.
"Csak arra kérjük a lakosságot, hogy maradjanak éberek! Ha evakuálási parancsot kaptak, kérjük, hagyják el a területet!"

A Cal Fire szóvivője, Thomas Shoots szerint 4270 lakos számára adtak ki kötelező evakuálási parancsot.

Az állatok számára egy központ volt nyitva, egy másik az evakuáltak számára. A lakóautók (RV) üdülőhelyén tartózkodók mintegy 15 mérföldre egy temeculai Walmartba és más helyi parkolókba vezették lakóautóikat. A tűz végül elérte a lakókocsiparkot. Több utat lezártak, mivel az erdőtűz továbbra is fenyegette a környéket.

Dél-Kaliforniában enyhe év volt az erdőtüzek szempontjából egy olyan szezonban, melyben 84 év óta először fordult elő trópusi vihar, ami nagy mennyiségű csapadékot hozott a térségben.

A Cal Fire közölte, hogy három épület megsemmisült, hat megrongálódott, és további 2356 veszélyben van. Egy tűzoltó megsérült, és kórházba szállították. A jelentések szerint stabil az állapota.

"Nem vettem észre, hogy ennyire rossz a helyzet, amíg ki nem mentem, és nem kaptam levegőt" - mondta Carol Rogers, Aguaga lakója a Los Angeles Timesnak. "Senki sem jött, hogy szóljon nekünk."

A oltásban több, mint 1100 tűzoltó küzdött a földről és a levegőből - közölte a Cal Fire. A száraz körülmények és az óránkénti 50 mérföldes széllökések nehezítették a helyzetet.

"Egyszámjegyű páratartalomra számíthatunk ma délután" - mondta Philip Gonsalves, a San Diegó-i meteorológiai szolgálat meteorológusa a Los Angeles Times beszámolója szerint. "Időjárási szempontból a körülmények kedvezőek a tűz növekedéséhez".

A Cal Fire szerint a tüzet a keleti szél nyugatra és délnyugatra tolhatja, hozzátéve, hogy az előrejelzett szél és páratartalom növelheti a kiszámíthatatlan tűz viselkedésének kockázatát, mivel a tűzoltók a meredek, zord terepen küzdenek a tűzzel.

"Ezek az erős szelek jelentős anyagi károkat okozhatnak. Emellett növelik az erdőtüzek kockázatát a szél szárazsága és a sebesség miatt, amellyel a lángokat szétterjesztheti a tájban" - közölte a meteorológiai szolgálat a The New York Times beszámolója szerint.