A Babet és a Ciarán vihar költségei
2023.11.03

Dél-Angliába heves esőzésekkel és szélviharral érkezett meg csütörtökön a Ciarán.

November 2-án, csütörtökön több száz iskola maradt zárva, a vasúttársaságok pedig felfüggesztették vagy jelentősen csökkentették a járatokat és azt tanácsolták az ingázóknak, hogy lehetőség szerint otthonról dolgozzanak.

A doveri kikötő felfüggesztette az összes hajójáratot, valamint a londoni repülőterekről induló járatok is súlyosan érintettek.

A Környezetvédelmi Ügynökség csütörtök reggelig 65 árvízvédelmi figyelmeztetést adott ki Angliára és 156 árvízriasztást. A walesi természeti erőforrásokkal foglalkozó ügynökség pedig arra figyelmeztetett, hogy az ország délnyugati részén a folyók vízszintje a valaha mért legmagasabb lehet. Délnyugat-Angliában mintegy 10 000 otthon maradt áram nélkül.

A Csatorna-szigeteken mérték a legerősebb szelet, amely elérte a 102 mérföld/órás sebességet Jersey szigetén, ahol a lakosokat evakuálták. A közkórház teteje is megrongálódott. Franciaországban mintegy 1,2 millió otthon maradt áram nélkül.

Mohammad Khan, a PwC UK általános biztosítási vezetője elmondta: "A megfigyelt áradások mértékét és a lakó- és kereskedelmi ingatlanokban bekövetkezett károkat figyelembe véve a korábbi Babet vihar okozta biztosítási károkat 450 millió és 650 millió font közötti összegre becsüljük.

A jelentős biztosítási kiadások arra utalnak, hogy a Ciarán vihar lehetséges következményei tovább növelhetik ezeket a költségeket Angliában és a Csatorna-szigeteken. A Met Office sárga riasztást adott ki, ami az emberekre és az épületekre jelentett veszélyt jelzi. Az előrejelzések szerint akár 80 mérföld/órás szél, valamint a szerkezeti károk és a repülő törmelék súlyosbíthatja a kárköltségeket.

Míg a Babet vihar súlyossága előre látható volt, a Ciarán vihar tovább fokozhatja a károkat.