IAIS: szigorúbb ellenõrzést igényelnek a nem hagyományos biztosítások
2011.11.17
A Biztosításfelügyeletek Nemzetközi Szövetsége (IAIS) szerint a szabályozóknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a biztosítók nem hagyományos tevékenységeire, mivel ezek tovább súlyosbíthatják az ágazat mûködõ vállalatok csõdjének gazdasági hatását.

A globális biztosítási felügyelõ szerv azt is jelezte, hogy az iparág hagyományos biztosítási mûveletei alig jelentenek veszélyt a szélesebb értelemben vett gazdaságra, illetve a pénzügyi rendszer stabilitására. „Kevés bizonyíték van arra, hogy a hagyományos biztosítási tevékenység rendszerkockázatot generálna, vagy erõsítene a pénzügyi rendszeren, vagy a reálgazdaságon belül” – közölte az IAIS pénzügyi stabilitási bizottságának elnöke.

Peter Braumuller hozzátette: „a felügyeleteknek ugyanakkor szorosan ügyelniük kell a hagyományos biztosítási üzleti modelltõl eltérõ tevékenységekre”.

Az IAIS jelentése ismét felerõsítheti a biztosítók erõfeszítéseit, hogy mentességet nyerjenek a tõkefelügyelet alól, melynek célja a 2008-as válság megismétlõdésének megakadályozása lenne, amikor a hitelezõk közötti összefonódások bankcsõdök sorát idézte elõ, megbénítva a pénzügyi piacokat, és a gazdasági növekedést.

Az AIG, valamint a Swiss Re 2008-as összeomlás-közeli állapota sokakat meggyõzött arról, hogy az iparágat – a bankszektorhoz hasonlóan - szigorúbb ellenõrzés alá kell vetni. Az IAIS szerint a stabilitásra leselkedõ legnagyobb veszélyt a biztosítási szektorban az innovatív pénzügyi termékekben és szolgáltatásokban való érintettségük jelenti.

Ezek közé tartozik a biztosításhoz kötött értékpapírosítás, vagyis a katasztrófakötvények kibocsátása, valamint a CDS-ek kibocsátása. Az AIG és a Swiss Re pénzügyi problémáit is a nagyarányú CDS-kitettségük idézte elõ, melyeket nagy biztosítótársaságok szakosodott leányvállalatai bocsátottak ki.

Az IAIS szerint a biztosítók mára visszavonultak a CDS-ek piacáról: 2010-ben mindössze 4 milliárd dollárnyit értékesítettek, szemben a 2003-as 20 milliárd dollárt is meghaladó forgalommal.

A legnagyobb biztosítók jellemzõen jobb állapotban vészelték át a 2008-as válságot, mint a nagybankok, mivel ügyfelek elõre fizetik a díjakat, és nem tudják egyik napról a másikra kivonni pénzeiket- véli az IAIS.