Izland felkészül a lehetséges vulkánkitörésre, több ezren evakuálnak
2023.11.15

A tűz és jég földjeként ismert Izland lakosai jelentős veszélynek vannak kitéve a Reykjanes-félszigeten lévő Fagradalsfjall vulkán kitörése miatt - jelentette az izlandi meteorológiai hivatal.

A vulkán 2021-ben 800 év után ébredt újra, lávát okádva és hat hónapon át folytatva a vulkáni tevékenységet. A vulkán egy különálló hasadékából tavaly augusztusban történt kitörés.

Az elmúlt hetekben a térségben regisztrált több ezer rengés, valamint a föld alatt terjedő magma nyomai újabb közelgő kitörésre figyelmeztettek.

Az elmúlt 24 óra földrengései nem múltak el nyomtalanul, rengeteg helyen megrongálták az utakat, épületeket Grandvík környékén.

A múlt hétvégén közel 4000 lakost evakuáltak, mivel az aktivitás a Reykjaviktól mintegy 42 mérföldre délnyugatra fekvő Grindavík tengerparti várost fenyegette.

Bill McGuire, a University College London geofizikai és éghajlati veszélyek professzor emeritusa szerint nincs okunk feltételezni, hogy a kitörés különösen nagy lesz - jelentette a CNN.

McGuire azonban hozzátette, hogy "köztudottan nehéz megjósolni, hogy mekkora lesz egy kitörés. A kiürített Grindavík város nagyon közel van az új törés helyéhez, és az, hogy túléli a kitörést korántsem biztos. Minden attól függ, hogy a magma végül hol jut a felszínre, de a helyzet nem néz ki jól a város lakói számára".

Izland a világ két legnagyobb tektonikus lemeze, az észak-amerikai és az eurázsiai között helyezkedik el, így a vulkanikus és szeizmikus aktivitás melegágya.

"Pénteken négy óra körül a rengések megkezdődtek. Órákon át folyamatosak voltak a nagy rengések" - mondta Gisli Gunnarsson, egy 29 éves zeneszerző, aki kénytelen volt evakuálni szülővárosából.

Grindavik 3800 lakosának többsége barátoknál vagy családtagoknál talált szállást, és kevesebb, mint 75-en vették igénybe az evakuációs központokat az egyik mentési tisztviselő szerint.

Egész Izlandot sokkolta ez a helyzet.