A biztosítók profitabilitását befolyásoló fő tényezők a következő évtizedben
2023.11.23

Az átalakulás továbbra is a biztosítási ágazat számos aspektusának középpontjában áll, és a Forrester új jelentése foglalkozik a világszerte a piacokon tapasztalható díjingadozással, azonosítja azokat a kockázatokat, amelyeket a biztosítóknak figyelemmel kell kísérniük, és számos olyan kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, amelyek az elkövetkező években hatással lesznek a nyereségességre. A biztosítás jövőjéről szóló jelentés megállapítja, hogy a biztosítók a piaci instabilitás ellenére is erősek maradtak, de ez a jövőben megváltozhat, mivel hat tényező befolyásolja a jövedelmezőséget a következő 10 évben.

  1. Geopolitikai kiszámíthatatlanság

A kormányok vezetésének változása világszerte instabilitáshoz vezethet, ami a katonai, gazdasági vagy kiberkockázatok növekedését eredményezheti. Ennek eredményeként valószínűleg megnő a kereslet a kockázatkezelési stratégia részét képező termékek iránt, beleértve az üzletmenet-folytonossági, kiber- és politikai kockázatok fedezését. Emellett a háború sújtotta területeken nehezebb lesz biztosítási fedezetet szerezni, mivel a biztosítók kivonulnak ezekből a régiókból, és a fedezetet kereső szervezetek valószínűleg magasabb díjakat fognak fizetni a jövőben.

2. A gazdasági kihívások termékinnovációt igényelnek

Az energia, az élelmiszerek és más alapvető élelmiszerek árának emelkedésével a magasabb infláció további kockázata hatással lesz a jövőbeli gazdasági növekedésre. A kárigényköltségek és a javítási költségek növekedése, valamint a 100% közeli kombinált arányok azt jelentik, hogy a biztosítási díjak nem fognak csökkenni, így a fuvarozóknak új termékeket és üzleti modelleket kell kifejleszteniük a további növekedés és innováció érdekében.

3. A védelmi hiányosságok növekednek, de lehetőségeket is kínálnak

A Biztosítók Világszövetségének nemrégiben készült tanulmánya szerint jelentős védelmi hiányosságok vannak olyan területeken, mint a nyugdíj, a számítógépes biztonság, az egészségügy és a természeti katasztrófák elleni védelem. E hiányosságokat többek között az alacsonyabb jövedelmek, a jelentéktelen fedezetek kockázatainak meg nem értése, a katasztrofális időjárási események növekedése, sőt a demográfiai változások is okozzák.

4. Várhatóan a technológia tovább fogja alakítani az iparágat

Az insurtech továbbra is segíteni fogja a biztosítókat a szolgáltatások és termékek innovációjában, de új kockázatokat is generál. Ahogy a technológia automatizálja a biztosítási folyamat egyes aspektusait, több információt biztosít a kockázatok pontos értékeléséhez és megelőzéséhez, miközben az olyan fejlesztések, mint az autonóm járművek, új típusú fedezeteket igényelnek majd.

5. A szabályozási változások új megfelelési kérdéseket vetnek fel

Az adatvédelem és a tulajdonjog, a digitális platformok, a mesterséges intelligencia és a közzétételek olyan tényezők lesznek, amelyeket figyelembe kell venni és figyelemmel kell kísérni a globális megfelelés érdekében. A szabályozók az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi kockázatokat is figyelembe veszik, ami arra kényszeríti a kockázatkezelőket, hogy dolgozzák át a három védelmi vonal modelljét és figyeljék a rendszerek megfelelőségét.

6. Az éghajlatváltozás továbbra is hatással lesz a biztosítási díjakra

A jelentés szerint az éghajlatváltozás hatásai csak fokozódni fognak. Emellett a biztosított károk költsége, amely az 1990-es években 23 milliárd dollár volt, mára évi 70 milliárd dollárra emelkedett, és 2030-ra 70%-kal nőhet. Az éghajlattal kapcsolatos események számának növekedése megnehezíti a biztosítók számára a kockázatok előrejelzését és modellezését is.

Ezek a tényezők arra kényszerítik majd a biztosítókat, hogy az erőforrások maximalizálása és új lehetőségek megteremtése érdekében újragondolják üzleti modelljeiket, az általuk kínált termékeket, sőt még a biztosítási folyamatokat is. A technológia fokozott használata "érintésmentesebb" folyamatot fog létrehozni, de javíthatja a hatékonyságot és a költségeket a biztosítók és az ügyfelek számára.