A Verisk elindítja a FairCheck-et: szabályozói ellenőrzés és tisztességes biztosítási árazás
2023.12.01

A globális adatelemzési és technológiai szolgáltató, a Verisk bevezette a FairCheck-et, egy olyan átfogó megoldást, melynek célja, hogy segítse a biztosítókat a személybiztosítási modellek és változók értékelésében.

A Verisk szerint a FairCheck testreszabható és skálázható módszertant, valamint tanácsadói szolgáltatásokat kínál a tisztességtelenül diszkriminatív eredmények lehetőségének értékelésére és mérséklésére, különösen a szabályozási bejelentések előkészítésekor.

Adrian Cuc, a Verisk elemzési részlegének vezető alelnöke kiemelte a kezdeményezés proaktív jellegét, idézve a Verisk saját értékelését a személygépkocsi-besorolási modelljéről a faji hovatartozással kapcsolatos árképzési különbségek méltányosságának megállapítására.

Az elemzés képezte a FairCheck alapját, amely lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy modelljeiket, változóikat és földrajzi régióikat értékeljék a lehetséges nem szándékos torzítások szempontjából.

Az egyik legnagyobb biztosítási adatbázissal rendelkező Verisk komoly módszertant dolgozott ki a faji hovatartozás szerepének vizsgálatára a személybiztosítási díjszabási modellekben.

A "Assessing for Unfair Discrimination with Respect to Race in a Personal Rating Model" című  könyvben részletezett eredményeket a Saint Joseph's University Maguire Academy of Insurance and Risk Management felülvizsgálta, ami hitelessé teszi a Verisk megközelítését.

Michael Angelina, a Maguire Academy of Insurance and Risk Management rezidens vezetője elismerte a Verisk átgondolt tevékenységét és vezető szerepét a biztosítási méltányossági kezdeményezésben, hangsúlyozva a helyes és szilárd megközelítés fontosságát.

A kormányzati kapcsolatok, az aktuáriusi tudomány, az adattudomány és az analitika szakértői csapatával a Verisk készen áll arra, hogy támogassa a pártatlan kockázatvállalási és minősítési eredményeket, ami a biztosítók, a szabályozók és a fogyasztók számára egyaránt előnyös.

Neil Spector, a Verisk kockázatvállalási megoldásokért felelős elnöke hangsúlyozta a vállalat elkötelezettségét a változó biztosítási szabályozási környezethez való alkalmazkodás és reagálás iránt.