Nagy Márton minisztériuma nagy bejelentést tett két biztosítóval kapcsolatban
2023.11.21

A portfolio.hu nemrég beszámolt róla, hogy „az eddigi 45%-ról 10%-ra csökkenti tulajdonrészét az állam a Vienna Insurance Group biztosítócsoport a magyarországi üzletágában, vagyis az Alfa és az Union biztosítókban.”

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte, hogy szerződést írt alá a Magyar Állam tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a Vienna Insurance Groupe biztosítócsoport az eddigi állami 45%-os tulajdonrész 10%-ra csökkentéséről.

A Corvinus Zrt. 2022. március 25-ével szerzett 45%-os kisebbségi részesedést a VIG-csoport magyarországi üzletágában. Az operatív irányítási jogok, valamint az ellenőrző többség a bécsi és budapesti tőzsdén jegyzett VIG-csoportnál maradtak, most azonban 35%-os tulajdonrészt reprezentáló részvénycsomagot vásárol vissza a magyar államtól az osztrák tulajdonos.

A Magyar Állam és a VIG között az elmúlt években harmonikus és eredményes volt az együttműködés. A csoport magyarországi érdekeltségei remek pénzügyi eredményeket hoztak 2022-ben és 2023 első felében is – írja a minisztérium közleményében.

A Vienna Insurance Group vezérigazgatója, Hartwig Löger elmondta, hogy minden országban hosszútávú stratégiát követnek, így Magyarországon is. A visszavásárlással a hosszútávú elköteleződést szeretnék hangsúlyozni.

A biztosítási szektort továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti a Magyar Kormány, melynek versenyképessége nemzetgazdasági érdek – olvasható a minisztériumi közleményben.

Havas Gábor, az Union Biztosító új elnök-vezérigazgatója még júliusban nyilatkozott a Portolio-nak a két tulajdonos kapcsolatáról. Azt mondta, konfliktusmentes volt az együttműködés, de a kereteket meg kellett határozni a kezdetekkor, mivel a két tulajdonos karakterisztikája, menedzsmentkultúrája és vezetési modellje eltérő volt, így intenzív kommunikációra volt szükség, hogy a felek megértsék egymást és gördülékeny legyen az együttműködést.

A teljes cikk a portfolio.hu-n olvasható: https://www.portfolio.hu/uzlet/20231121/nagy-bejelentest-tett-nagy-marton-miniszteriuma-ket-magyar-biztositoval-kapcsolatban-652857?fbclid=IwAR3yCKtsR0nCdVBE83Q1o_N8jQYNQJX67yTF3li1JW4UZQRDxrWQs8H3OVQ