December 20-ig célszerû rendelkezni az idei tao-felajánlásokról
2017.12.02
Évrõl évre egyre több hazai vállalkozás él társasági adója egy részének kulturális vagy sportcélú felajánlásával, hiszen azon kívül, hogy õ maga határozhatja meg, milyen célra fordítsák az adóként befizetett összeget, a rendelkezõ társaságot adójóváírás is megilleti. Érdemes a következõ hetekben, a 2017-es társasági adó feltöltésének december 20-i határidejéig rendelkezni az idei felajánlásokról, mivel ebben az esetben az adójóváírás mértéke 2,5 helyett 7,5 százalékos mértékû lesz.

Minden Magyarországon társasági adót fizetõ vállalkozás fizetendõ társasági adójának egy részét akár közvetlenül (támogatás útján), akár az adóhivatalon keresztül (rendelkezés útján) felajánlhatja erre kijelölt elõadó-mûvészeti szervezetnek, filmalkotásnak, illetve látvány-csapatsportban érdekelt sportszervezetnek. 2015-tõl az adóhivatalon keresztül zajló felajánláshoz kapcsolódóan maximum 7,5 százalékos adójóváírás vehetõ igénybe. Az adójóváírás mértéke függ a felajánlás idõzítésétõl. Amennyiben azt a társaságok a havonta vagy negyedévente fizetendõ társasági adóelõlegükbõl, vagy – az adóelõleg kiegészítésre kötelezettek – a december 20-án esedékes feltöltési bevallásuk során teszik meg, az adójóváírás mértéke 7,5 százalék lesz. Ha a felajánlásra csak az éves társasági adóbevallásban kerül sor, a jóváírás mértéke már csupán 2,5 százalék. Az adóhivatal a jóváírás megállapított összegét naptári éves adózók esetében július 1-jén vezeti át az adózó adó-folyószámlájára.

„A társaságiadó-felajánlás az adójóváírás mellett további elõnyökkel is jár a társaságok számára – hangsúlyozza Kocziha Andrea, a BDO Magyarország adózási igazgatója. – Amellett, hogy a felajánló szervezet rendelkezhet arról, hogy fizetendõ társasági adójának maximum 80 százaléknyi hányadát milyen konkrét célra fordítsák, látvány-csapatsport szervezetek támogatása esetén a rendelkezett összeg 12,5 százaléka erejéig reklámszolgáltatást is kérhet a kedvezményezett sportszervezettõl.”

A tao-felajánlás adminisztrációja a következõ lépésekbõl áll:

1. A kedvezményezett szervezet kiválasztása
2. Szerzõdéskötés a támogatás feltételeirõl a választott kedvezményezett szervezettel, valamint az együttes támogatási igazolás iránti kérelem aláírása
3. Rendelkezõ nyilatkozat kitöltése a támogatási igazolás birtokában (ez az adóelõlegbõl történõ felajánlás esetén önálló nyomtatvány, a feltöltési bevallásnak és az éves társasági adó bevallásnak viszont eleve részét képezi)
4. Adóelõleg és az adó megfizetése

A folyamat problémamentes lebonyolítása érdekében célszerû lehet tanácsadóra támaszkodni, aki – igény esetén – segíthet a támogatott szervezet kiválasztásában, a támogatási összeg optimalizálásában és átvállalja a folyamat valamennyi adminisztrációs lépését is.

A tao-támogatási rendszer – 2011-es bevezetése óta – a kultúra területén a költségvetés és a Nemzeti Kulturális Alap után a harmadik legfontosabb támogatási formává nõtte ki magát: 2014-ben 18, míg 2015-ben már több mint 22 milliárd forint támogatást folyósított az arra kijelölt szervezeteknek. A sporttámogatás területén ennél nagyobb pénzek mozognak: a kezdetektõl számítva immár több mint 330 milliárd forint támogatáshoz jutottak különbözõ sportszervezetek.