A szélerőművek tőkeértéke világszerte eléri az 1,9 billió fontot
2023.12.06

A Chaucer adatai szerint a szélerőművek teljes tőkeértéke világszerte megközelítőleg 1,9 milliárd fontot tesz ki. A tiszta energiaforrásokba fektetett ily mértékű tőke miatt létfontosságú, hogy ezek a szél- és naperőművek megfelelő biztosítással rendelkezzenek.

A trópusi és szubtrópusi régiókban, például az USA keleti partvidékén és Délkelet-Ázsiában található tengeri szélerőművek számára nehezebb lehet versenyképes biztosítási fedezetet szerezni. Ezekben a régiókban nagyobb a trópusi viharok, például hurrikánok és tájfunok kockázata, mivel az éghajlatváltozás fokozza ezen időjárási események hatását. Ironikus módon a szélerőművekre az egyik legnagyobb veszélyt az éghajlatváltozás okozta súlyosabb időjárás jelenti. Az idősebb szélerőműparkok és a nagyobb méretű turbinákkal rendelkező szélerőműparkok számára is nehezebb lehet a legköltséghatékonyabb biztosítási fedezetet megszerezni.

Alex Nelson, a Chaucer megújuló energiával kapcsolatos projektekre szakosodott osztályának biztosítója szerint: "A szélerőműveket egyre nagyobb veszély fenyegeti az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt. Ugyanakkor a globális szélerőműparkok egy része eléri az eredetileg tervezett élettartamának végét, ami miatt a szélerőművek sérülékenyebbek és költségesebbek a biztosítás szempontjából.

Az építési tevékenység megugrása és az elmúlt két év költséginflációja együttesen felhajtotta a sérült szélerőművek építésének, karbantartásának és javításának költségeit.

A kutatás a világ 100 legnagyobb szélerőműparkjának építési költségein és teljesítményén alapul.