Továbbra is titkolódznak a brit bankok
2017.12.07
Habár törvényi kötelezettségük lenne, a brit pénzintézetek továbbra sem jelentenek minden kiberincidenst a hatóságok felé. Az illetékes felügyeleti szerv adatai szerint az elmúlt négy évben megtízszerezõdött a pénzügyi szolgáltatókat érintõ kibertámadások száma.

Az FCA felügyeletért felelõs igazgatója, Megan Butler szerint szinte biztosra vehetõ, hogy az bankszektor képviselõi csak az õket ért incidensek töredékét vallják be. "A hozzánk érkezõ jelentések igen szerények növekedést mutatnak [az incidensek számában] , különösen ha a más pénzügyi szolgáltatókat ért támadások meredek emelkedését nézzük."

Ez az emelkedés igen számottevõ, míg 2014-re csak 5  ilyet jelentettek, addig az idei évben már 49 eset történt. Aggasztó a támadások változó jellege is, az esetek 17 százalékában zsarolóvírus volt a felelõs. A támadásokkal járó károk is óriásira nõttek, az FCA októberben kezdte meg a nyomozást az Equifax Ltd. ügyében, a vállalattól legkevesebb 143 millió ember adatát lopták el hekkerek. A tavalyi évben az Uber 100 ezer dollárt volt kénytelen fizetni, hogy a tõle ellopott 2,7 millió ügyféladatot töröljék a tolvajok.

Butler hangsúlyozta, minden szervezetnek, így a bankoknak is elemi érdeke, hogy azonnal, már folyamatában jelentsék az incidenseket, csak így építhetõ fel koordinált védekezés. A kriptovaluták egyre növekvõ szerepe ezekben az incidensekben óriási kihívás elé állítja az érintett vállalatokat és a hatóságokat egyaránt. A bitcoinhoz hasonló virtuális valuták tökéletes anonimitást biztosítanak a zsarolóknak, de az is gondot jelent, hogy számos bankban és biztosítóban a kibervédelmi és a visszaélések felderítésével foglalkozó részlegek egymástól elkülönülten mûködnek.

A technológia azonban a vállalatok számára is lehetõséget teremt, a kibertámadások jelentõs része ugyanis az emberi hibára alapoz, az érintett munkafolyamatok mesterséges intelligenciával történõ kiváltása nagyobb biztonságot hozhat, ahogy az M.I. szerepe a csalások, törvénytelen folyamatok felderítésében is óriási lehet.