1 milliárd dolláros kárt okozott a Damrey Vietnámban
2017.12.12
3560 elpusztult, további 300 000 súlyosan károsodott otthon és mintegy 1 milliárd dolláros kárérték a novemberben Vietnámra lesújtó Damrey tájfun. A csapás csak egyike volt a novemberben Ázsiára lesújtó természeti csapásoknak, de Európával sem úszta meg incidens nélkül a múlt hónapot.

108 ember vesztette életét, 364-en tûntek el és 12 eltûntet tartanak nyilván a Damrey tájfun pusztítása következtében. A szélvihar nyomán 3560 otthon pusztult el, további 300 000 súlyosan megsérült, az összesített gazdasági kárérték pedig meghaladja az egymilliárd dollárt. Ez volt az év második nagyerejû vihara, ami az ázsiai országra sújtott le, ahogy például Houston és a Harvey hurrikán esetében, ezúttal is a vihar következtében elõálló áradások okozták a legnagyobb problémát.

Sajnálatos módon természeti csapásokban nagyon gazdag volt a november.  Irak észak-keleti régióját  és Irán szomszédos területét 7.3-as erõsségû földrengés döntötte szó szerint romba, legkevesebb 543-ra tehetõ a halálos áldozatok, 10 000-re a sérültek száma, miközben több mint 40 ezer épület lett a földdel egyenlõ. Egyedül Iránban 740 millió dollárra tehetõ a kár, miközben a biztosítási penetráció alig 3 százalék körüli. Dél-Koreában is megmozdult a föld, az 5,4-es erõsségû rengésben 57-en sérültek meg, több mint ezer épület károsodott meg, de járulékos rengések rázták meg TIbetet és Kínát is, további 12 ezer épületet megkárosítva.

Az USA-ban ismét szélviharok és jégverés pusztított, elsõsorban Missouri, Indiana, Ohio és Pennsylvania államokban, 275 millió dolláros kárt okozva, melybõl megközelítõleg 200 millióra volt biztosítási fedezet. A Mediterráneumban ugyancsak vihar pusztított, aminek Görögország, Olaszország és Törökország itta meg a levét, legkevesebb 17-en haltak meg. Thaiföldön 9 tartományban pusztítottak a szokatlanul erõteljes monszun következtében keletkezõ árvizek, 161 266 otthon vált  lakhatatlanná. Indonéziában, Srí Lankán, Norvégiában és Indiában is árvíz pusztitott, Bali szigetén pedig kitört az Agung vulkán, komoly fennakadásokat eredményezve a légiközlekedésben és tömeges evakuációt kikényszerítve.