Adatfigyelmeztetés: a cookie-k módosítására szólítják fel a weboldalakat
2023.12.08

Az adatvédelmi biztos figyelmeztette az Egyesült Királyság néhány vezető weboldalát, hogy végrehajtási intézkedésekre számíthatnak, ha nem változtatnak az adatvédelmi törvényeknek megfelelően.

Az ICO szerint egyes weboldalak nem adnak a felhasználóknak tisztességes választási lehetőséget arra vonatkozóan, hogy a személyre szabott reklámok nyomon követése során követik-e őket vagy sem, és korábban már kiadott egy iránymutatást, mely szerint a szervezeteknek ugyanolyan könnyen lehetővé kell tenniük a felhasználók számára a reklámcookie-k elutasítását, mint az elfogadását.

Az ICO levélben fordult az Egyesült Királyság leglátogatottabb weboldalait üzemeltető vállalatokhoz, amelyben kifejtette aggályait, és 30 nap haladékot adott arra, hogy weboldalaikon megfeleljenek a jogszabályoknak.

Stephen Almond, az ICO szabályozási kockázatokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: Mindannyiunkat meglepett már, amikor olyan hirdetéseket láttunk az interneten, amelyeket látszólag kifejezetten nekünk szántak - például egy szállodahirdetést, amikor éppen egy külföldi repülőjegyet foglaltunk. Kutatásaink azt mutatják, hogy sokan aggódnak amiatt, hogy a vállalatok a személyes adataikat arra használják fel, hogy a beleegyezésük nélkül reklámokkal célozzák meg őket.

Az ICO januárban frissített jelentést nyújt be, amelyben részletesen beszámol azokról a vállalatokról, amelyek nem foglalkoztak a figyelmeztetéssel, melynek célja, hogy az online reklámipar biztosítsa az emberek jogainak tiszteletben tartását.