Nem lehet okolni az AI-t a biztosítási ágazat elbocsátásai miatt
2023.12.06

Az AM Best hitelminősítő ügynökség szerint nem az AI a biztosítási ágazatban a közelmúltban történt elbocsátások fő oka.

A strukturális munkanélküliség azokra a munkahelyekre vonatkozik, amelyek a rendszerszintű változások és a technológia átvétele, illetve az üzleti igények és a munkavállalók képességei közötti eltérés miatt válnak feleslegessé. A ciklikus munkanélküliség az üzleti ciklus által vezérelt foglalkoztatási ingadozásokra utal, ami a biztosítási ágazatban is jellemzőnek tűnik. Ez a felismerés azután született, hogy a Liberty Mutual, az American Family és a GEICO az elmúlt hónapokban létszámleépítéseket jelentett be.

Az AM Best megosztotta, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos előrelépések fokozatosan át fogják alakítani a biztosítási ágazat foglalkoztatási kilátásait.

A legutóbbi elbocsátások leginkább a személybiztosítási ágazatot érintik, mivel a kárhányadokat és a biztosítási árréseket a veszteségköltségek inflációja, a viszontbiztosítási kapacitás és az árképzés, valamint a növekvő éghajlati kockázatok nyomasztják.

Számos biztosítótársaság kísérletezik a generatív AI ügyfélszolgálati lehetőségeivel. Bár a generatív mesterséges intelligencia foglalkoztatásra gyakorolt általános hatása még bizonytalan, valószínűleg megváltoztatja a társadalom munkamódszerét, mivel a jelenlegi munkavállalók megtanulják kihasználni e fejlődő technológia erejét.

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal (Bureau of Labor Statistics) szerint októberben a biztosítók és a kapcsolódó vállalatok által történő munkaerő-felvétel a becslések szerint 1100 álláshelyre lassult. Ez elmaradt a szeptembertől, amikor a BLS szerint 3900 embert vettek fel, és a júliustól, amikor 8300 új munkavállalót alkalmaztak.

A biztosítástechnikai vállalatok is leépítettek. A Hippo, a Branch Insurance, a Corvus Insurance és a Pie Insurance az év elején jelentett be elbocsátásokat. Tavaly a Thimble, a NEXT, a Lemonade és a Root is a munkaerő-állományukat csökkentő insurtech cégek között volt.