A viszontbiztosítási ágazat szereplői támogatják a COP28-on indított új kezdeményezést
2023.12.11

Számos viszontbiztosítási és biztosítás szolgáltató cég támogatását fejezte ki a COP28 konferencián elindított "Közös nyilatkozat a fenntarthatósággal összefüggő, természet- és éghajlatvédelmi célú állami finanszírozás hitelminőségének javításáról" nevű dokumentummal kapcsolatban.

Az Egyesült Arab Emírségekben tartott éves éghajlat-változási konferencia során a világ vezető multilaterális fejlesztési bankjai és más nemzetközi szervezetek közös nyilatkozatot írtak alá, és globális munkacsoportot hoztak létre a természet és az éghajlat fenntarthatóságához kapcsolódó állami finanszírozás fellendítése érdekében.

A jelentések szerint a közös nyilatkozat és az azt követő munkacsoport létrehozása a déli, fejlődő országok szükségleteire kíván reagálni azáltal, hogy hosszú távú költségvetési megoldásokat kínál, elkerülve a kizárólag nemzetközi fejlesztési támogatásra támaszkodó rövid távú adósságkönnyítést.

Nem sokkal a COP28-on tett bejelentés után az Allianz, az AXA, a Gallagher Re, a Howden, a Mosaic Insurance, a Munich Re és a WTW vállalta, hogy együttműködik a munkacsoporttal, továbbá a kormányokkal a fejlődő országok hitelfelvételi költségeinek csökkentése érdekében.

Kifejezték továbbá, hogy készek támogatni a fenntarthatósági teljesítményhez kötött, az adósság, az éghajlat és a természet hármas válságát kezelő államadósság-eszközök kibocsátását.

A fent említett cégek által aláírt szándéknyilatkozat szerint: "Sürgős szükség van ambiciózus intézkedésekre a fejlődő országok tőkeköltségeinek csökkentése, valamint az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelem érdekében. A fenntarthatósághoz kötött államadósságok kibocsátásának növelése, valamint a fenntarthatósági KPI-k használatának kiterjesztése az adósság refinanszírozásában és a vegyes finanszírozási struktúrákban mind olyan megoldások, amelyek segíthetnek az államadósságok finanszírozásában a hármas adósság-, természet- és klímaválság nyomán.

"A sikeres tranzakciókhoz a köz- és magánszektor szereplőinek együttműködésére lesz szükség, akik hajlandóak a megosztott kockázatú megoldások strukturálására. Ezeknek a megoldásoknak meg kell könnyíteniük a megfizethető tőkéhez való hozzáférést, ösztönözniük kell a természetpozitív kezdeményezésekbe való befektetést és javítaniuk kell a társadalmi-gazdasági feltételeket. Szervezeteink elkötelezettek a közös nyilatkozat támogatása és a munkacsoporttal való együttműködés mellett.” – nyilatkozták.

A munkacsoport 2024 januárjában tartja első ülését, amelyet az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB) és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társasága (DFC) vezet.