Nem veszhet el az AI-ba vetett bizalom, a cégeknek az adatvédelemre kell fókuszálniuk 2024-ben
2023.12.13

A vállalkozásoknak biztosítaniuk kell, hogy az új mesterséges intelligencia termékekkel kapcsolatos adatvédelmi kétségeket már a kezdetektől fogva kezeljék, ha el akarják kerülni, hogy a jövő év a technológiával szembeni bizalmatlanság jegyében teljen - figyelmeztetett John Edwards, az Egyesült Királyság adatvédelmi biztosa.

Edwards azokra a kutatásokra hivatkozott, melyek szerint az emberek egyre idegesebbek és bizalmatlanabbak a mesterséges intelligenciával szemben. Ismertette továbbá az ICO által az intelligens technológiát alkalmazó vállalkozások támogatására tett lépéseket, hozzátéve, hogy nincs mentség azok számára, akik nem tartják be az adatvédelmi törvényeket.

"A Bizottság nem tesz eleget a törvényi előírásoknak: Ha az emberek nem bíznak a mesterséges intelligenciában, akkor kisebb valószínűséggel fogják használni, ami a társadalom egészét tekintve kisebb előnyökhöz és lassabb növekedéshez vagy innovációhoz vezet. Ezzel foglalkozni kell. 2024 nem lehet az az év, amikor a fogyasztók elveszítik bizalmukat a mesterséges intelligenciában." - mondta.

Elismerte, hogy az AI fontos szerepet játszik az üzleti életben, az ügyfélszolgálatot javító új innovációktól kezdve a gyakori technikai problémák gyorsabb megoldásáig, de hozzátette, hogy ezek az előnyök nem mehetnek az emberek magánéletének rovására, és ahol az ICO hibát talál, ott intézkedni fog.

"Tudjuk, hogy vannak, akik nem tisztelik az emberek adatait, és akik a mesterséges intelligenciához hasonló technológiát arra használják, hogy tisztességtelen előnyre tegyenek szert versenytársaikkal szemben. Az üzenetünk ezeknek a szervezeteknek egyértelmű: az adatvédelem be nem tartása nem lesz kifizetődő. Adott esetben arra fogunk törekedni, hogy a szabályok be nem tartása révén elért jogtalan haszonnal arányos bírságokat szabjunk ki." – tette hozzá Edwards.

"Az adatvédelem és a mesterséges intelligencia kéz a kézben jár - itt nincs vagy-vagy. Senki sem várhatja el, hogy az AI-t felhasználja termékeiben vagy szolgáltatásaiban anélkül, hogy figyelembe venné a magánélet védelmét, az adatvédelmet és azt, hogy miként biztosítja az emberek jogait. Nincs mentség arra, hogy valaki nem biztosítja az emberek személyes adatainak védelmét, ha mesterséges intelligenciával működő rendszereket, termékeket vagy szolgáltatásokat használ."