Többnyire fizet a magyar
2017.12.22
Míg 2012-ben csupán a lakosság 37 százaléka, idén már 57 százalék vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást – derül ki az UNION Biztosító friss felmérésébõl. Míg öt éve 33 ezer, három éve pedig 41 ezer, addig idén már átlagosan 57 ezer forintot fizettek az érintettek egy év alatt különféle szakorvosi rendelõkben. A megkérdezettek 28 százaléka nyitott arra, hogy a magánorvosi alapszolgáltatásokat piaci egészségbiztosításon keresztül vegye igénybe, és ezért átlagosan havi 5-6 ezer forintot fizetne szívesen. (Napi.hu)

A tanulmány szerint a lakosság elsõsorban a magyar állami egészségügyi rendszer hiányosságai miatt fordul a magánszolgáltatók felé. Az egészségügy általános helyzetérõl a közmegítélés a 2014-es felmérés óta tovább romlott: az osztályzatoknak már akkor is alacsony szintû 2,26-os átlaga idén 1,76-ra esett. Ezzel párhuzamosan 2014 óta jelentõsen, 50-ról 65 százalékra emelkedett azok aránya, akik félelemmel gondolnak arra, mi történik velük, ha orvoshoz kell fordulniuk egy potenciális jövõbeli betegséggel.

Hosszabbodnak a várólisták

A szakorvosi ellátásoknál a legnagyobb problémát a betegek számára a hosszú várakozási idõ jelenti. A kiválasztott rendelésre átlagosan 35 napot kellett várnia a válaszadóknak, (ez 2014-ben 32 nap volt), az elõzetes bejelentkezés ellenére pedig a rendelõben is átlagosan közel egy órát kell várakozni. Az adatok szerint a várakozók 14 százalékának több mint 2 hónapot kellett várnia a szakorvosi vizsgálatra, 23 százaléknak pedig 1-2 hónapot. 27 százaléknyian 3-4 hetet vártak, 36 százaléknyian ugyanakkor 1-2 héten belül eljutottak a vizsgálatra - derül ki az UNION Biztosító felmérésébõl, amelyet öt év alatt immár harmadik alkalommal készítettek el 2017 õszén, 1300 fõs, a 25-55 év közötti korosztályt célzó mintán.

A második problémás szempont a szakorvosi rendelõk felszereltsége és megfelelõ komfortja, itt a megkérdezettek több mint kétharmada észlelt kisebb-nagyobb hiányosságokat. A páciensek mintegy fele kritikus az ellátás szakmai színvonalával, és romlott a megítélés a szakdolgozóknak a betegekhez való hozzáállása tekintetében is.

E körülmények nyomán érthetõ, hogy lényegében minden vizsgált társadalmi-demográfiai csoportban egyre nagyobb teret nyernek a magánorvosi szolgáltatások: idén már 57 százaléknyian jelezték, hogy igénybe vettek valamilyen magánorvosi szolgáltatást. Azok aránya pedig, akik úgy nyilatkoztak, hogy csakis a magán-egészségügyi intézményrendszert használják, három év alatt ötrõl nyolc százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan három év alatt csaknem 40 százalékkal, 41 ezerrõl 57 ezer forintra emelkedett az orvosi ellátásra kifizetett átlagos összeg is.