Merre tart az NN 2018-ban?
2017.12.29
Innovációs szempontból Magyarország egyike a kulcsfontosságú piacainknak, Hollandia után elsõként itt indultak be a fejlesztéseink – mondta Lard Friese, az NN csoport vezérigazgatója a Világ­gazdaságnak adott interjújában.

A népesség öregedésének üteme gyorsabb, mint ahogy a nyugdíjcélú megtakarítások növekednek. Hogyan lehetne ezt a problémát megoldani?


Ideális esetben az embereknek már fiatalon meg kellene tervezniük az idõskori pénzügyeiket, hogy bebiztosítsák magukat nyugdíjas éveikre. Nagy kihívás azonban megszólítani a fiatalokat ebben a témában úgy, hogy számukra ez releváns legyen. De minél hamarabb foglalkozik valaki a nyugdíjjal, annál felkészültebb lesz. A technológiának köszönhetõen a társadalmi minták és a munkaerõpiac is folyamatosan változni fog, ráadásul a hagyományos értelemben vett 65 éves nyugdíjkorhatár is eltûnik majd a jövõben. Sokkal több rugalmas munkalehetõség lesz elérhetõ, így az emberek tovább dolgozhatnak, persze, csak ha szeretnének. Érdemes a lehetõ legkorábban bevonni az embereket a döntésbe, párbeszédet kezdeni velük, hogy már elkezdhessenek felkészülni a nyugdíjra, amíg még dolgoznak. Erre számos megoldásunk van: az egyik legfontosabb az, amelyet a technológia és a digitalizáció nyújt.