MNB bírság az Allianznak
2017.12.31
Az MNB kötelezte az Allianz Hungária Biztosítót, hogy a jogszabálynak megfelelõen változtassa meg a 2018. január 1-jétõl érvényes KGFB-tarifáját és tízmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki rá - áll az MNB közleményében. A biztosító – kármentes vezetõkre vonatkozó – egyik tarifálási eleme révén ugyanis egyes újonnan szerzõdõ ügyfelek díja kedvezõbb lehet, mint a már meglévõ biztosítottaké, noha ezt a törvény tiltja.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelési tevékenysége során ellenõrizte az Allianz Hungária Biztosító Zrt. (Allianz Biztosító) 2018. január 1-jétõl alkalmazandó, a biztosító által már meghirdetett kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (KGFB) díjtarifáját. A jegybank megállapította, hogy a biztosító a díjtarifában egy, a kármentes vezetõk kedvezményét meghatározó korrekciós kedvezményt is alkalmaz.

A korrekció egyik eleme szerint kedvezménynek számít a díjtarifa számításánál, ha egy szerzõdõ az elmúlt két évben nem volt üzembentartó az adott gépjármûtípusnál (pl. mert személygépjármûvet most elõször vásárolva újonnan köt KGFB-szerzõdést). Márpedig az Allianz Biztosító meglévõ ügyfelei e feltételnek értelemszerûen nem tudnak eleget tenni. Tehát ez a kikötés õket anyagilag hátrányosan sújthatja, hacsak nem üzemeltetnek párhuzamosan azonos gépjármû kategóriába tartozó legalább két gépjármûvet. Utóbbi esetben a kedvezménynek nem volt feltétele az üzembentartói minõség korábbi hiánya.

A KGFB-rõl szóló törvény viszont egyértelmûen meghatározza, hogy a KGFB-díjtarifa nem tartalmazhat különbségtételt az új szerzõdés üzembentartójának a javára azon az alapon, hogy a szerzõdés új szerzõdésnek minõsül (a jogszabály éppen az ellenkezõ megkülönböztetésre adna csak módot, azaz a régi biztosítottak díja lehet alacsonyabb).

A társaságnak változtatni kell a januártól esedékes díjain. Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában kötelezte az Allianz Biztosítót, hogy a jövõ év januárjától alkalmazandó díjtarifájában mellõzze a kármentes vezetõk kedvezményére vonatkozó korrekciós tényezõt.

A kötelezésnek megfelelõen módosított díjtarifát a biztosítónak 2 munkanapon belül ismételten közzé kell tennie honlapján, illetve az MNB és a Magyar Biztosítók Szövetsége weboldalain.
A jegybank határozata mindemellett a kifogásolt kedvezménnyel már korábban létrejött szerzõdések díját nem érinti.

Az MNB a történtek miatt 10 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a biztosítóra. A bírságösszeg megállapításánál a jegybank figyelembe vette az Allianz Biztosító piaci súlyát, illetve azt, hogy mûködésének hiányosságai, jogszabálysértõ eljárásának jelentõs hatása van a KGFB-piac egészére nézve.