Mától lép életbe a MIFID-II.
2018.01.03
Mától lépnek életbe az Európai Unió országaiban az új, befektetési vállalkozásokra érvényes szabályok, melynek célja, hogy átláthatóbbakká váljanak a befektetõk számára a befektetési lehetõségek.

A MIFID-II néven ismert, új szabályrendszer a korábbi -  MIFID-I - szabályrendszernél az ügyfelek alaposabb és mélyebb igényfelmérését teszi kötelezõvé. A azolgáltatók a különféle befektetési termékeiket csak ezt követõen és ennek megfelelõen ajánlhatják, az ügyfél-tájékoztatásnak pedig az eddigieknél alaposabbnak és részletesebbnek kell lennie mind kockázatokról, mind a költségekrõl. 

Fontos változás az eddigi gyakorlathoz képest, hogy befektetési tanács nyújtásakor közölni kell, hogy azt függõ vagy független tanácsadóként adják. A független tanácsadó szélesebb termékskálát biztosít és nem kötelezheti el magát egy kibocsátó mellett. A befektetési termék gyártójától nem, csak a befektetõtõl fogadhatnak el jutalékot, ami elvben biztosítja pártatlanságukat. A függõ tanácsadók kevesebb kibocsátó termékeit kínálják, az is elõfordulhat, hogy csak egyét, és kaphatnak díjazást az ügyféltõl eltérõ személytõl is.

A MIFID II. emellett több új kötelezettséget is ró a befektetési vállalkozásokra. Újradefiniálja a különféle kereskedési rendszerek típusait, szigorítja a befektetési vállalkozások nyilvántartási, adatszolgáltatási és megbízás-végrehajtási követelményeit.