Minden ötödik nyaralót feltörik
2011.11.22
Õsszel a hétvégiház-tulajdonosok bõ fél évre magára hagyják második otthonukat. Ilyen hosszú távollétre érdemes felkészülni, mert a lakatlan nyaralót sokféle kár érheti. A K&H Biztosító online felmérése szerint minden ötödik hazai nyaralót feltörték már.

A nyaralótulajdonosok is számítanak veszélyekre, a biztosító online kutatása alapján a megkérdezettek 63 százaléka tart betöréstõl és lopástól, 21 százaléka fagykároktól. A betörés rendkívül gyakori a nyaralókban: rendõrségi statisztika szerint tavaly több mint 3000 alkalommal törtek be üdülõkbe, víkendházakba, és ezzel 380 millió forintos kárt okoztak a tulajdonosoknak.

A K&H khdirektbiztositas.hu portál és a GfK Hungária közös, ”Biztosítási trendek II.” elnevezésû online kutatásának felmérése szerint minden tizedik lakástulajdonosnak van nyaralója, és minden ötödik nyaralót fel is törték már. .

„A nem vagy csak nehezen mozdítható értékre érdemes kiegészítõ biztosítást kötni. A K&H Biztosító lakásbiztosításai kiterjeszthetõk például fûnyíróra és más nagy kerti gépekre is. Ugyanígy kiegészítõ biztosítással gondoskodhatnak a különleges üvegfelületek, például a tükrök, a bútorok üvegezése vagy az üvegtéglák védelmérõl is.” – mondta Kaszab Attila, a cég vezérigazgató-helyettese.

„Ha sikerül kivédeni a betörést, akkor is számtalan kár történhet egy üresen álló házban. Az egyik leggyakoribb kár a csõtörés, ami különösen nagy rongálás okoz, ha hosszú hetekig felfedezetlen marad. Ez szakszerû víztelenítéssel elõzhetõ meg. A nem megfelelõen karbantartott villamos hálózat is milliós károkat okozhat, de rendszeres karbantartással szintén minimalizálni lehet a veszélyeket.