Híznak a NAV bevételei
2018.01.08
Tavaly majdnem 5 százalékkal - 609 milliárd forinttal - több adóbevétel érkezett az adóhivatalhoz,mint 2016-ban - tájékoztatta s Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelõs államtitkára az MTI-t.

A növekedés mértéke jelentõs, még a bruttó hazai termék (GDP) várható növekedési ütemét is meghaladja, és mindezt úgy, hogy 2017-ben összességében 860 milliárd forinttal csökkent a lakosság, a családok és a vállalkozások adóterhe - tette hozzá Tállai András.

Az államkassza bevételi oldala bizonyítja, hogy megérte a szemléletváltás - jelentette ki az államtitkár. A bevételek növekedésének okai közül Tállai András az adózói morál javulását emelte még ki, hozzátéve, hogy már nem éri meg eltitkolni a folyamatosan csökkenõ adóterheket, így például az EU legalacsonyabb mértékû társasági adóját, illetve a második legalacsonyabb mértékû személyi jövedelemadóját.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a mellett, hogy a költségvetési bevételek 94 százalékáért felel, számos, nemzetközi szinten is példaértékû szolgáltatást nyújt - ismertette az államtitkár. A tavalyi év nagy újítása, az e-szja - amely 4 millió magánszemélyt szabadított meg a bevallás kitöltésének nyûgétõl - nemcsak az adózásban hozott nagy áttörést, hanem a fejlesztésben is. 2017 legjobb infokommunikációs projektje az adóhivatal saját fejlesztésû programja, az e-szja lett. Állami szerv korábban még soha nem kapott innovációs díjat, tavaly a NAV kapta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségétõl - hangsúlyozta.

Magyarországon az egyik legnagyobb ügyfélforgalmat az adóhivatal bonyolítja, tavaly mintegy 2,6 millió ügyfélnek személyesen, majd 820 ezernek pedig telefonon nyújtott segítséget. A tavaly indult NAV-ablak programmal, vagyis a NAV kormányablakokba költözésével az adófizetõk pénzt, idõt és energiát spórolhatnak. Az adóhivatal 64 olyan településen is megjelenik, ahol a korábbiakban nem volt lehetõség a személyes ügyintézésre - ismertette az államtitkár.

Tállai András szerint az adómorál javulásához nagymértékben járult hozzá a végrehajtásban történt szemléletváltás. Tavaly 50 milliárd forintot fizettek be az államkasszába a végrehajtást megelõzõ felszólítást követõen, de önkéntesen az érintettek. Egymillió forintos tartozásig ugyanis a NAV - annak ellenére, hogy a törvény szerint akár rögtön inkasszálhatná a bankszámlát - elõzetesen figyelmeztet. Így lehetõséget ad a hivatal a tartozás rendezésére, akár fizetési könnyítési eljárásban úgy, hogy közben a végrehajtás hátrányos következményei alól is mentesít, például nem nõ a tartozás összege a végrehajtási költségeivel, és az ügyfél a végrehajtáshoz kapcsolódó közzétételeket is elkerülheti, illetve a minõsítése is változatlan marad.